EU-komission suunnittelema kasvojentunnistusjärjestelmä herättää huolta yksityisyydensuojan näkökulmasta

11.4.2022

EU-komission suunnitteleman lakimuutoksen myötä EU-maiden viranomaiset saisivat miljoonien henkilöiden kasvokuvat käyttöönsä. Suunnitelmissa on liittää kuva-arkistoon tekoälyä hyödyntävä kasvojentunnistusjärjestelmä, joka mahdollistaa rikoksista epäiltyjen henkilöiden helpomman tunnistamisen. Uudistus on osa Prüm II -asetusehdotusta, jonka tarkoituksena on modernisoida tietojenvaihtoa maiden välisessä poliisiyhteistyössä.

Valtioneuvosto on helmikuussa julkaisemassaan tiedotteessa nimennyt asetusehdotuksen keskeisiksi muutoksiksi keskitettyjen reitittimien luomisen kyselyjen ja vastausten välittämiseen, kasvokuvien ja poliisirekisteritietojen vaihtamisen, Europolin osallistumisen mahdollistamisen sekä osuman jälkeisten toimien nopeuttamisen ja yksinkertaistamisen. Ehdotuksessa kaavailtu tekoälyalgoritmeja hyödyntävä kasvojentunnistusjärjestelmä on herättänyt runsaasti kritiikkiä viime viikkoina. Muun muassa Euroopan tietosuojavaltuutettu Wojciech Wiewiórowski on kritisoinut hanketta, sillä hänen mukaansa järjestelmä uhkaa kansalaisten yksityisyyttä ja ehdotukseen tulisi lisätä yksityisyydensuojaa vahvistavia suojakeinoja.

Euroopan maiden tietokannoissa on kymmeniä miljoonia kasvokuvia tallennettuna. Asetusehdotuksen kuvaamassa kasvojentunnistuksessa kasvojentunnistusta ei käytettäisi valvontakameroissa reaaliaikaisesti, vaan sen avulla voitaisiin tunnistaa henkilöitä jälkikäteen esimerkiksi vertaamalla valvontakameran kuvaa poliisin tietokannassa oleviin kuviin. Eri maiden poliisit voisivat järjestelmän avulla hyödyntää toistensa tietokannoista löytyviä kuvia tunnistamiseen, sillä yhteisen keskusreitittimen kautta he pääsisivät käsiksi kaikkiin eri tietokantoihin.

Koko uutisen pääset lukemaan tästä.

Kuva: Unsplash, Maxim Hopman

Kirjoittajat

Share: