Estrella joutui vaihtamaan sipsien nimen EU:n nimisuojan takia

14.11.2023

chips

Estrella on joutunut vaihtamaan Parmesan & Merisuola -uutuussipsien nimen. Syy nimenvaihdokseen löytyy parmesaanille myönnetystä Euroopan unionin nimisuojasta.

Parmesaanisipsit tulivat myyntiin aikaisemmin tänä vuonna. Jo kesällä sipsienvalmistaja oli saanut yhteydenoton Parmigiano Reggianon juustokonsortiolta. He olivat tiedustelleet esimerkiksi sipsien ainesosia, parmesaanipitoisuutta sekä juuston käsittelytapoja. Yhteydenoton syyn taustalla on parmesaanille myönnetty Euroopan unionin nimisuoja, jota kyseinen juustokonsortio valvoo.

Nimisuoja on eräänlainen laatujärjestelmä EU:ssa. Sen tarkoituksena on suojata tuotteita niiden nimien väärinkäytöltä ja väärennöksiltä sekä esimerkiksi helpottaa niiden markkinointia. Suoja voi koskea esimerkiksi tuotteen alkuperää tietyltä alueelta, ainesosia tai valmistusmenetelmiä. Tässä yhteydessä nimisuoja viittaa juuri parmesaanijuuston suojaan. Estrellan tapauksessa sipsien juusto ei täyttänyt nimisuojan vaatimuksia, koska juustoa ei käsitelty Parmigiano Reggianon -alueella. Estrella-sipsien juusto käsitellään Ruotsissa.

Yhteydenoton seurauksena sipsipussin nimi päädyttiin vaihtamaan. Uusi nimi on kypsytetty juusto ja merisuola.

Pääset lukemaan alkuperäisen uutisen täältä.

Kuva: Unsplash / GR Stocks

Kirjoittajat

Share: