Espanja on implementoinut EU:n tekijänoikeusdirektiivin

11.11.2021

Spain

Espanja on implementoinut EU:n tekijänoikeusdirektiivin ja sen myötä tehnyt useita merkittäviä muutoksia Espanjan tekijänoikeuslakiin. Uudet muutokset astuvat voimaan 4. marraskuuta 2021.

Huomattavimmat muutokset liittyvät tiedonlouhintaan, memeihin, sosiaalisen median palveluihin sekä tekijöiden ja esittäjien saamiin tekijänoikeuskorvauksiin.

Kenties eniten keskustelua herättänyt uudistus liittyy siihen, että kolmansien osapuolten ylläpitämät uutispalvelut voivat tulevaisuudessa neuvotella tekijänoikeuskorvauksista suoraan uutisia tuottavien tahojen kanssa. Direktiivi velvoittaa Googlen ja Facebookin kaltaisia alustoja maksamaan tekijänoikeuskorvauksia silloin, kun muiden sivustojen tuottamaa sisältöä jaetaan alustoilla. Tekijänoikeussopimuksia voidaan tehdä joko yksittäisten toimijoiden tai useampien toimijoiden oikeuksia hallinnoivien tahojen kanssa.

Espanjan kulttuuriministerin mukaan lakiuudistus tuo kansallisen tekijänoikeuslainsäädännön nykyaikaan ja edistää taiteilijoiden ja taiteentekijöiden mahdollisuuksia saada oikeudenmukaista korvausta työstään.

Reutersin aihetta käsittelevän uutisen pääset lukemaan täältä.

Kuva: Unsplash.

Kirjoittajat

Share: