Erimielisyys tavaramerkkihakemuksesta: Jägermeister v. Les Bordes Golf International SAS

5.10.2021

Jägermeister

Ranskalaisyhtiö Les Bordes Golf International SAS ajautui tavaramerkkikiistaan alkoholijuomia valmistavan saksalaisyhtiö Jägermeisterin kanssa. Riidassa oli kyse uroshirven päästä osana molempien yhtiöiden tavaramerkeissä.

Ranskalaisyhtiö ”Les Bordes Golf International SAS” oli rekisteröinyt tavaramerkkihakemuksen. Olennainen osa haettua tavaramerkkiä oli symboli, jossa uroshirvenpää katsoo eteenpäin. Symbolin alla oli kirjallinen elementti, jonka alla lukee ”Les Bordes”. Tavaramerkkihakemuksesta tehtiin kuitenkin valitus, sillä samankaltainen tavaramerkki on jo olemassa ja kuuluu tunnetulle, liköörejä valmistaville saksalaismerkki Jägermeisterille.

Jägermeister ilmoitti vastustavansa Les Bordesin tavaramerkkirekisteröintiä todeten, että ranskalaisyhtiön ehdottama merkki muistuttaa Jägermeisterin tavaramerkkiä niin paljon, että se aiheuttanee hämmennystä kuluttajien keskuudessa. EUIPO:n valituslautakunta (Board of Appeal) puolsi  Jägermeisterin tulkintaa.

EUIPO:n valituslautakunta totesi, että vaikka tavaramerkit eivät ole identtisiä, ne ovat silti riittävän samankaltaisia aiheuttaakseen hämmennystä kuluttajien keskuudessa. Vaikka Jägermeisterin tavaramerkkiin kuuluu hirvenpään lisäksi ympyrä ja risti, ja Les Bordesin tavaramerkkiin sisältyy erillinen teksti, kummassakin merkissä pääasiallinen graafinen elementti on hirvenpää. Muut elementit ovat toissijaisia, eivätkä ne siis vaikuta keskimääräisen kuluttajan muistikuvaan tämän mahdollisesti vertaillessa tavaramerkkejä toisiinsa. Näin ollen ”Les Bordesin” ehdottama tavaramerkki on sekä visuaalisesti että käsitteellisesti riittävän samanlainen Jägermeisterin tavaramerkkiin verrattuna, että se on omiaan johdattamaan kuluttajia harhaan. Tavaramerkkihakemus hylättiin.

Intellectual Property Helpdesk – sivuston uutisen aiheestä pääset lukemaan täältä.

Kuva: Nikita LITVINOV sivustolta Unsplash.

Kirjoittajat

Kirjoittajat