EPO:n ja EUIPO:n julkaisema tutkimus kertoo immateriaalioikeuksien taloudellisista hyödyistä

28.10.2016
Euroopan patenttiviraston (EPO) ja Europan unionin teollis- ja tekijänoikeusviraston (EUIPO) 25.10.2016 julkaiseman tutkimuksen mukaan teollis- ja tekijänoikeudet hyödyttävät olennaisesti Euroopan taloutta. Yli 42 prosenttia EU:n yhteenlasketusta taloudellisesta toiminnasta syntyy aloilla, joilla immateriaalioikeuksia hyödynnetään intensiivisesti.

Tutkimuksessa tarkasteltiin IP-oikeuksien vaikutuksia vertaamalla niitä omistavien ja muiden kuin IP-oikeuksia omistavien yritysten taloudellista suorituskykyä. Tutkimuksen tarkoituksena on tarjota näyttöä, jota poliittiset päätöksentekijät voivat käyttää työssään ja jota voidaan käyttää perustana IPR-asioita koskevassa tiedotuksessa koko EU:n alueella.

Tutkimuksen mukaan vuosina 2011 – 2013 EU:ssa luoduista työpaikoista immateriaalioikeuksia paljon käyttävien alojen osuus on 27,8 prosenttia, ja alojen osuus koko EU:n taloudellisesta toiminnasta on yli 42 prosenttia (5,7 biljoonaa euroa). Tästä summasta tavaramerkkejä käyttävien alojen osuus on 36 %, malleja käyttävien osuus 13 %, patentteja käyttävien osuus 15 % ja tekijänoikeutta käyttävien alojen osuus 7 %.

IPR-intensiivisillä aloilla maksetaan lähes puolet suurempia palkkoja kuin muilla aloilla, keskimääräinen viikkopalkka IPR-intensiivisillä aloilla on 776 euroa verrattuna 530 euroon aloilla, joilla IPR:iä ei käytetä paljoa. Teollis- ja tekijänoikeuksia hyödyntävät alat ovat myös selvinneet talouskriisistä parhaiten.

Nyt julkaistu raportti jatkaa ja syventää syyskuussa 2013 julkaistua tutkimusta teollis- ja tekijänoikeuksia intensiivisesti käyttävien toimialojen yhteisvaikutuksesta EU:n talouteen. IPR-intensiivisiksi aloiksi on tutkimuksessa määritelty alat, joilla käytetään keskimääräistä enemmän teollis- ja tekijänoikeuksia työntekijää kohti muihin teollis- ja tekijänoikeuksia käyttäviin aloihin verrattuna.

Tutkimus on vertailukelpoinen Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkiviraston syyskuussa 2016 julkaiseman vastaavan tutkimuksen kanssa .

Linkki:

Impact of intellectual property rights intensive industries in the European Union

Intellectual property rights intensive industries and economic performance in the EU. October 2016.

(AS)

Share: