EPO:n vuosikatsaus julkaistu

30.6.2021

Euroopan patenttiviraston (EPO) Annual Review 2020 -vuosikatsauksesta käy ilmi muun muassa, että eurooppapatenttien kysyntä vastasi vuonna 2020 180 250 hakemuksella lähes vuoden 2019 tasoa. Vastatakseen pandemian aikaiseen kysyntään EPO kiihdytti patenttien myöntämisprosessien digitalisaatiota ja laajensi etätyöskentelymahdollisuuden koskemaan lähes koko henkilökuntaansa.

EPO julkaisi vuonna 2020 133 715 eurooppapatenttia, mikä oli 3 % vähemmän kuin vuonna 2020. Siinä missä tarkasteluvuoden hakuajat kasvoivat hieman, kohentui tutkimus- ja väiteasioiden käsittelyn oikea-aikaisuus. EPO:n patenttitutkijat käsittelivät tarkasteluvuonna yhteensä 401 996 haku-, tutkimus- ja väiteasiaa.

EPO tarkasteli COVID-19 -kriisin valossa uudelleen Strategic Plan 2023 -suunnitelmaansa heinäkuun 2020 lopussa. Suunnitelma perustuu viiteen eri tavoitteeseen, joiden tarkoituksena on luoda EPO:sta älykkäämpi ja kestävämpi organisaatio.

EPO:n vuoden 2020 tärkeimmät saavutukset ja toiminnot on esitetty vuosikatsauksessa näiden viiden tavoitteen alla. Suunnitelman ensimmäisenä tavoitteena on luoda EPO:sta osallistuva, osaava ja yhteistyöhön perustuva organisaatio. Virastossa keskityttiin tavoitteen saavuttamiseksi muun muassa ammatillisen liikkuvuuden edistämiseen, minkä lisäksi EPO perusti henkilökunnalleen uuden verkkokoulutusportaalin ja suoritti henkilöstötutkimuksia.

EPO:n toisella tavoitteella pyritään yksinkertaistamaan ja nykyaikaistamaan viraston IT-järjestelmiä. Pandemia sysäsi virastoa eteenpäin tässä digitaalisessa muutoksessa, ja tarkoitusta palvelevat projektit etenivät vuonna 2020 täydellä teholla. Kannettavien tietokoneiden ja etätyöskentelyn mahdollistavan laitteiston jakamisen lisäksi virasto keskittyi muun muassa ohjelmistojensa ja järjestelmiensä kehittämiseen.

Viraston kolmas tavoite keskittyy korkealaatuisten tuotteiden ja palveluiden käyttäjäkeskeiseen toimittamiseen, ja tiivis yhteydenpito käyttäjiin osoittautui EPO:lle vuonna 2020 ratkaisevaksi. Tämä tarkoitti muun muassa säännöllisten virtuaalikokousten pitämistä käyttäjäjärjestöjen kanssa sekä EPO:n neuvoa antavaan komiteaan (SACEPO) liittyviä rakenteellisia muutoksia.

Vuosi 2020 osoittautui EPO:lle vuosikatsauksesta ilmenevällä tavalla vahvaksi sen neljännen tavoitteen kannalta. Viraston tarkoituksena on tältä osin muodostaa maailmanlaajuisen vaikutuksen omaava eurooppalainen patenttiverkosto. Kesäkuussa 2020 EPO:n hallintoneuvosto hyväksyi yksimielisesti viraston ja sen jäsenvaltioiden uuden yhteistyökehyksen, minkä lisäksi EPO edistyi niin tietotekniikan alalla, tiiviimmän teknisen yhteistyön helpottamisessa kuin maantieteellisen ulottuvuutensa laajentamisessa.

Viraston viides tavoite liittyy sen pitkän aikavälin kestävyyden turvaamiseen. EPO:n ympäristöjalanjäljen osalta vuosi 2020 merkitsi 86 %:n vähennystä työmatkoista aiheutuviin hiilidioksidipäästöihin, ja virasto käytti digitalisaation seurauksena 58,6 miljoonaa paperiarkkia vähemmän kuin vuonna 2019.

Löydät EPO:n asiaa koskevan tiedotteen täältä.

(JT)

Share: