EPO:n tutkimus: eurooppapatenteilla suuri merkitys yliopistoille ja julkisille tutkimusorganisaatioille

25.11.2020

Euroopan patenttivirasto EPO julkaisi tällä viikolla tutkimuksen Valorisation of scientific results – Patent commercialisation scoreboard: European universities and public research organisations, joka tutkii eurooppapatenttien kaupallistamiseen liittyviä käytäntöjä, onnistumisia ja haasteita. Tutkimuksen tarkoituksena on taata päättäjille kattavaa ja luotettavaa tietoa innovaatioiden kaupallistamiseen liittyvän päätöksenteon tueksi.

Tutkimuksen mukaan eurooppapatentti on Euroopan yliopistojen ja julkisten tutkimusorganisaatioiden pääasiallinen keino innovaatioiden kaupalliseen hyödyntämiseen, josta 70 prosenttia tapahtuu lisensoinnin, 14 prosenttia tutkimus- ja tuotekehitysyhteistyön ja 9 prosenttia patenttien myynnin kautta. EPO:n tutkimusta varten keräämä data nostaa myös esiin yliopistojen ja tutkimusorganisaatioiden pääasialliset kumppanit innovaatioiden kaupallistamiseen tähtäävissä projekteissa. Suurin osa onnistuneista yhteistyösuhteista solmitaan samassa maassa toimivien kumppanien välillä, joista huomattava osa on pieniä ja keskisuuria yrityksiä tai suuryrityksiä.

EPO:n puheenjohtaja António Campinosen mukaan raportti osoittaa, että yliopistot ja julkiset tutkimusorganisaatiot käyttävät eurooppapatentteja tuodakseen uudet tekniikkansa laboratorioista markkinoille. Hänen mukaansa kaupallistamiselle sekä tiedon ja tekniikan saattamiselle teollisuuden hyödynnettäväksi on kuitenkin edelleen merkittäviä esteitä. Nämä esteet on huomioitava, mikäli Euroopan halutaan hyödyntävän tutkimuksen kaikki mahdollisuudet ja pysyvän innovaatioissa Kiinan ja Yhdysvaltojen tahdissa. Merkittävimpiä esteitä ovat tutkimuksen mukaan esimerkiksi haasteet keksintöjen kaupallisen potentiaalin tunnistamisessa ja kiinnostuneiden kumppanien löytämisessä sekä resurssien puute. Edellä kuvatut haasteet ovat erityisen kriittisiä Etelä- ja Itä-Euroopan maissa toimiville yliopistoille ja organisaatioille, jotka kotimaisten kumppanien vähyyden vuoksi pyrkivät löytämään kumppaneita muista Euroopan maista.

EPO:n asiaa koskevan tiedotteen löydät täältä ja koko tutkimuksen täältä.

(HM)

Share: