EPOn tutkimus: Eurooppalaisista keksijöistä 13 prosenttia on naisia

9.11.2022

Euroopan patenttivirasto (EPO) on ensimmäistä kertaa julkaissut tutkimuksen keksijöiden sukupuolijakaumasta Euroopassa. Tutkimuksen mukaan eurooppalaisista keksijöistä 13 prosenttia on naisia.

Tutkimuksessa tarkasteltiin naiskeksijöiden osuutta EPOon vuosina 1978–2019 saapuneissa patenttihakemuksissa. Naiskeksijöiden osuus Euroopassa on kasvanut viimeisten vuosikymmenten aikana, sillä 1970-luvun lopulla naiskeksijöitä oli vain kaksi prosenttia kaikista keksijöistä. Sukupuolten välinen ero keksijöiden keskuudessa on kuitenkin edelleen huomattava. Naisten osuus keksijöistä on myös selvästi pienempi kuin naisten osuus teknistieteellisten alojen valmistuneista opiskelijoista ja tutkijoista.

Tutkimuksen perusteella naisten osuus keksijöistä on Euroopassa suurempi kuin Japanissa mutta pienempi kuin Etelä-Koreassa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa. EPOn jäsenvaltioissa naiskeksijöiden osuus on suurin Latviassa, Portugalissa, Kroatiassa ja Espanjassa. Sen sijaan naisten osuus keksijöistä on pienin Itävallassa, Liechtensteinissa, Saksassa ja Luxemburgissa. Suomi sijoittuu maiden vertailussa keskivaiheille, ja erot Pohjoismaiden välillä ovat melko vähäisiä.

Alakohtaisessa vertailussa naiskeksijöiden osuus on suurin kemian alalla ja pienin taas konetekniikan alalla. Lisäksi yliopistojen ja julkisten tutkimusorganisaatioiden patenttihakemuksissa naiskeksijöiden osuus on merkittävästi suurempi kuin yritysten patenttihakemuksissa.

EPO järjestää aiheesta marraskuussa virtuaalisen Women and IP innovation -keskustelusarjan. Paneelikeskustelujen tarkoituksena on koota keksijöitä, tutkijoita, patenttiasiamiehiä ja muita patenttialan asiantuntijoita keskustelemaan mahdollisista toimista, joilla voitaisiin edistää naisten osallistumista innovaatio- ja keksintötoimintaan. Tietoa keskustelusarjasta löydät täältä.

Alkuperäisen uutisen ja lisätietoja tutkimuksesta voit lukea täältä. EPOn lehdistötiedotteen löydät täältä. Tutkimus on luettavissa kokonaisuudessaan englanniksi täältä.

Kuva: Unsplash, This is Engineering

Kirjoittajat

Share: