EPO:n postipäivät poistuvat käytöstä

23.10.2023

Envelopes

EPO:n (Euroopan patenttivirasto) tiedotteen mukaan Euroopan patenttisopimuksen 126 säännöksen 2 kohtaa on muutettu. Tämän johdosta EPO:n niin kutsutut postipäivät poistuvat käytöstä 1. marraskuuta 2023 alkaen.

Euroopan patenttisopimuksen 126 säännöksen 2 kohdassa on säännelty EPO:n postipäivistä. Postipäivillä tarkoitetaan tiedoksiantoihin vastaamisen määräpäiviin automaattisesti annettua 10 päivän pidennystä. Pidennys on laskettu tiedoksiannon päivämäärästä ja se on koskenut sekä postitse lähetettyjä että sähköisiä tiedoksiantoja. Pidennyksellä on haluttu huomioida postitse lähetetyn tiedoksiannon perille saapumiseen kuluva aika.

Pidennyksen poistumisella halutaan kannustaa EPO:n sähköisten palveluiden käyttöön. Tiedoksiannoista suurin osa haluttaisiin jatkossa tehdä EPO:n sähköisten palveluiden välityksellä. EPO:n tiedotteen mukaan postipäivien poistuminen heijastaa digitaalisen maailman luomaa mahdollisuutta välittömälle tiedonsiirrolle. 1. marraskuuta 2023 alkaen sähköiset tiedoksiannot katsotaan toimitetuksi samana päivänä kuin ne on päivätty. Tällöin tiedoksiantoihin vastaamisen määräpäivä vastaa tiedoksiannossa ilmoitettua aikarajaa.

Myös postitse lähetetty tiedoksianto tullaan katsomaan toimitetuksi sen tiedoksantopäivänä, lukuun ottamatta tilannetta, jossa tiedoksianto saapuu perille yli seitsemän päivää tiedoksiantopäivän jälkeen. Jos tiedoksianto saapuu perille yli seitsemän päivää tiedoksiannon jälkeen, vastaanottaja voi ilmoittaa EPO:lle tiedoksiannon saapuneen myöhässä. Tällaisessa tilanteessa EPO pidentää määräpäivää yhtä monta päivää kuin seitsemän päivän aikaraja on ylittynyt.

Muita uutisia aiheesta pääset lukemaan täältä ja täältä. EPO:n tiedotteen pääset lukemaan täältä.

Kuva: Unsplash / Joanna Kosinska

Kirjoittajat

Share: