EPO:n laajennettu valituslautakunta antoi ratkaisun kaksoispatentoinnin kiellosta

29.6.2021

Ratkaisussaan G 4/19 EPO linjasi, että eurooppalainen patenttihakemus voidaan hylätä, jos se rikkoo kaksoispatentoinnin kieltoa.

Kaksoispatentoinnin kieltoa voidaan pitää useassa valtiossa tunnustettuna oikeudellisena periaatteena, joka estää kahden patentin myöntämisen samalle keksinnölle. Euroopan patenttisopimuksessa (EPC) ei ole kuitenkaan asiasta säännöksiä. Laajennetun valituslautakunnan tuli ratkaista, löytyykö EPC:stä tästä huolimatta oikeusperuste soveltaa kaksoispatentoinnin kieltoa hakemuksen hylkäysperusteena.

Laajennettu valituslautakunta löysi tällaisen oikeusperusteen EPC:n 125 artiklasta, jossa on viittaus yleisiin prosessioikeudellisiin periaatteisiin. Säännöksen mukaan jos menettelytapamääräyksiä ei ole esitetty EPC:ssä, Euroopan patenttivirasto ottaa huomioon sopimusvaltioissa yleisesti tunnustetut prosessioikeudelliset periaatteet. Asian laajennetun valituluslautakunnan käsiteltäväksi saattanut EPO:n teknisen valituslautakunnan mukaan artikla ei olisi soveltunut kaksoispatentoinnin kiellon perusteeksi. Laajennettu valituslautakunta päätyi sen sijaan toisenlaiseen lopputulokseen tulkitessaan 125 artiklaa yhdessä Wienin valtiosopimuksen (SopS 32-33/1980) 31 ja 32 artiklan kanssa.

Wienin valtiosopimuksen 31 ja 32 artiklat normeeraavat valtiosopimusten tulkintaa. Niiden perusteella laajennettu valituslautakunta tulkitsi 125 artiklaa kirjaimellisesti, mutta myös systemaattisesti ottaen huomioon EPC:n esityöt. Näin tulkitessaan se päätyi siihen, että EPC:n 125 artiklan käsite prosessioikeudelliset periaatteet pitää sisällään myös säännökset, jotka vaativat patenttihakemuksen kohteen aineellista tutkintaa. Tämä johtaa siihen, että kaksoispatentoinnin kielto kuuluu EPC:n mukaan prosessioikeudellisiin periaatteisiin EPC:n 125 artiklan tarkoittamalla tavalla.

Laajennettu valituslautakunta linjasi myös kaksoispatentoinnin merkityssisältöä sen jälkeen, kun se oli tulkinnut sen kuuluvan 125 artiklan alaan. Lautakunnan mukaan kaksoispatentoinnin kieltoa tulee soveltaa myös muihin kuin samana päivänä samalle keksinnölle tehtyihin patenttihakemuksiin. Kielto soveltuu myös jaettuihin hakemuksiin (divisional application) ja kantahakemuksiin (parent application) sekä hakemuksiin, joissa vedotaan samaan prioriteettiin. Territoriaaliperiaate edellyttää kuitenkin kiellon sovellettavuudelta sitä, että hakemuksen ja jo myönnetyn patentin tulee kohdistua samoihin sopimusvaltioihin.

EPO:n lehdistötiedote ratkaisusta on luettavissa täältä.

(HL)

Share: