EPO:n ja IEA:n tutkimus innovaatiosta puhtaaseen energiaan liittyvien teknologioiden alalla

7.5.2021

Euroopan patenttiviraston (EPO) ja Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) Patents and the energy transition: Global trends in clean energy technology innovation -tutkimuksesta ilmenee, että vähähiilisiin energiateknologioihin liittyvien patenttien määrä kasvoi vuosina 2017-2019 maailmanlaajuisesti keskimäärin 3,3 % vuodessa.

Vuosien 2014 ja 2016 välistä taantumaa lukuun ottamatta vähähiilisiä energiateknologioita koskevien patenttien maailmanlaajuinen määrä on kasvanut kahden viime vuosikymmenen aikana. Fossiilisiin polttoaineisiin liittyvien patenttien määrä on sitä vastoin vähentynyt vuodesta 2015 lähtien. Vähähiiliseen energiateknologiaan liittyvien patenttien keskimääräinen vuotuinen kasvuvauhti on viime vuosien aikana edustanut kuitenkin vain neljännestä vuosikymmenen takaisiin lukuihin verrattuna.

Vähähiilisen energiateknologian alueella tarvitaan tutkimuksen perusteella siten edelleen innovaatioita teknologian saatavuuden ja monipuolisuuden edistämiseksi sekä kustannusten alentamiseksi. Joitain teknologioita hyödynnetään jo teollisessa mittakaavassa, kun taas toiset ovat vasta kehityksen tai käyttöönoton alkuvaiheessa.

Tutkimus luo katsauksen vähähiilisen energiainnovaation keskeisiin suuntauksiin vuosina 2000-2019 käyttäen mittarina kansainvälisiä patenttiperheitä. Vuodesta 2000 lähtien yritykset ympäri maailman ovat jättäneet vähähiilisen energian alalla yli 420 000 kansainvälistä patenttiperhettä koskevaa hakemusta.

Innovaatiota on viime vuosikymmenen aikana edistänyt erityisesti sähköajoneuvoihin liittyvien teknologioiden äkillinen lisääntyminen, jota on puolestaan kiihdyttänyt ladattavien litiumioniakkujen kehityksessä tapahtuneet edistysaskeleet.

Alueellisten innovaatiotrendien osalta tutkimuksessa todetaan, että vuodesta 2000 lähtien eurooppalaiset yritykset ja tutkimuslaitokset ovat johtaneet vähähiilisten energiakeksintöjen patentoinnissa, ja vuosina 2010-2019 näiden osuus kaikista kansainvälisistä patenttiperheistä kyseisten teknologioiden alalla oli 28 %. Tutkimuksesta käy myös ilmi, että etenkin eurooppalaiset valtiot ja Yhdysvallat tekevät rajaa ylittävää yhteistyötä vähähiilisten teknologioiden kehittämiseksi.

Löydät EPO:n asiaa koskevan tiedotteen sekä koko tutkimuksen täältä.

(JT)

Share: