EPO:n ja EUIPO:n tiedote: patentit ja tavaramerkit erityisen tärkeitä startup-yritysten rahoituksen saamiselle

19.10.2023

skycrapers

Euroopan patenttivirasto (EPO) ja Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO) ovat julkaisseet teettämänsä tutkimuksen tulokset 17.10.2023. Raportin mukaan ne startupit, joilla on aineettomia oikeuksia (tässä yhteydessä tavaramerkkejä ja patentteja) jo siemenvaiheessa tai varhaisessa kasvuvaiheessa, onnistuvat hankkimaan rahoitusta keskimäärin jopa 10,2 kertaa todennäköisemmin.

Raportissa todettiin, että aineettomien oikeuksien omistus parantaa rahoitusmahdollisuuksia erityisesti syväteknologia-alalla. Bioteknologia-ala oli listan kärjessä patenttien ja tavaramerkkien käytössä. Toisaalta aineettomien oikeuksien omistus vaihtelee paljon Euroopan maiden sisällä. Suomi ja Ranska loistavat suurimmissa startup-yritysten hakemusmäärissä 42 %:lla. Listalla seuraavina on muun muassa Saksa ja Itävalta (40 %), Italia (39 %), Norja (37 %), Ruotsi ja Tanska (34 %), Sveitsi (32 %) ja Tšekki (31 %). Keskimääräinen hakemusmäärä on 29 %.

Tutkimuksessa tuli ilmi, että aineettomat oikeudet ovat merkittävä kilpailuetu startup-yrityksille. Patenttien avulla estetään muita hyödyntämästä startupien innovoimia teknologioita, joka antaa yrityksille sekä strategisen edun sekä etumatkaa muihin nähden. Symbolien ja nimien suojaaminen taas suojaavat brändi-identiteettiä loukkauksilta ja suojelevat yrityksiin tehtyjä investointeja.

Pääset lukemaan PRH:n julkaiseman tiedotteen raportista täältä. Alkuperäinen raportti on luettavissa täältä.

Kuva: Unsplash / Leohoho

Kirjoittajat

Share: