EPO mitätöi Modernan rokotepatentin

19.12.2023

Covid vaccine

Euroopan patenttivirasto (EPO) mitätöi Modernan rokotepatentin lääkeyhtiöjättien koronarokotteita koskevassa immateriaalioikeuskiistassa. Kiista on tärkeä rokotemarkkinoiden tulevaisuuden kannalta, sillä molemmat osapuolet ovat painottaneet tarvetta selkeyttää alan immateriaalioikeussääntelyä.

Tapauksessa Moderna oli ensin haastanut BioNTech-yhtiön oikeuteen useissa eurooppalaisissa valtioissa sekä Yhdysvalloissa. Moderna väitti, että BioNTechin mRNA-tekniikka kopioi sen patenttien kahta keskeistä ominaisuutta. Tapauksen taustalla on Modernan vuonna 2020 kehittämä Spikevax-rokote.

Samana vuonna Pfizer ja BioNTech alkoivat myydä koronarokotettaan Comirnaty-brändillä. Vuonna 2022 BioNTech ja Pfizer tekivät väitteen EP 565:tä vastaan ja nostivat myöhemmin joulukuussa vastakanteen Modernaa vastaan. Vastakanteessa vaadittiin, että Modernan kanne pitäisi hylätä, koska heidän patenttinsa eivät ole päteviä, eikä niitä ole siten loukattu.

Myöhemmin tänä vuonna EPO:n väiteosasto julisti Modernan mRNA-patentin mitättömäksi. RNA-pohjaiset rokotteet ovat suunniteltu esimerkiksi koronan ja muiden hengitystiesairauksien ehkäisyyn. BioNTech ilmaisi olevansa tyytyväinen päätökseen, koska Modernalle ei olisi koskaan pitänyt edes myöntää patentteja. Moderna ilmoitti puolestaan valittavansa päätöksestä.

Pääset lukemaan alkuperäisen uutisen täältä.

Kuva: Unsplash / Towfiqu barbhuiya

 

Kirjoittajat

Share: