EPO julkaisi tietokannan yhtenäispatentin käytöstä

14.8.2023

A chart

Euroopan patenttivirasto (EPO) julkisti 1. kesäkuuta 2023 yhtenäispatenttijärjestelmän. Uuden järjestelmän ansiosta yritysten on mahdollista saada keksinnöilleen yhtenäispatentti, joka on sen rekisteröinnin jälkeen voimassa kaikissa järjestelmässä mukana olevissa EU-maissa. Tietoa yhtenäispatentin käytöstä kootaan EPO:n 24. heinäkuuta 2023 nettisivuilleen julkaisemaan tietokantaan.

EPO:n julkaisema tietokanta yhtenäispatenttijärjestelmästä sisältää tietoa uuden patentin käyttöönotosta ja suosiosta. Tietokantaan on koottu tietoa muun muassa siitä, missä maissa toimivista yrityksistä yhtenäispatenttien rekisteröimistä on haettu. Lisäksi sivulta löytyy tietoa siitä, mille teknologian aloille sijoittuvien keksintöjen patenttien rekisteröimistä on haettu. Tällä hetkellä eniten yhtenäispatentteja on haettu infastruktuurin ja mekaniikan alalla.

Tietokantaa päivitetään päivittäin ja sen tiedot perustuvat Euroopan patenttiviraston saamiin, yhtenäispatenttia koskeviin, hakemuksiin. EPO:n puheenjohtaja António Campinos on todennut tietokannan luovan läpinäkyvyyttä siitä, miten yhtenäispatentin käyttöönotto etenee. Sivustolle koottujen tietojen avulla syntyy myös kattava kokonaiskuva yhtenäispatentin houkuttelevuudesta yrityksille.

Uuden tietokannan perusteella yhtenäispatentille on ollut kysyntää. Yhtenäispatenttijärjestelmän julkistamisen jälkeen yhtenäispatentin rekisteröimistä on haettu viikoittain keskimäärin 670 keksinnölle. Lisäksi järjestelmässä on tällä hetkellä mukana 17 EU:n jäsenvaltiota.

Alkuperäinen uutinen on luettavissa täältä. EPO:n julkaisemaan tietokantaan pääset tutustumaan täältä.

Kuva: Unsplash, Markus Winkler

Kirjoittajat

Share: