EPO: 3D-tulostukseen liittyvä patentointi voimakkaassa nousussa

20.9.2023

A 3D printer

Euroopan patenttijärjestö (EPO) julkaisi 19. syyskuuta 2023 selvityksen Innovation trends in additive manufacturing. Selvitys käsittelee 3D-tulostusta ja viimeaikaisia kehityksiä sen saralla.

EPO:n selvityksen mukaan vuosien 2013 ja 2020 välillä 3D-tulostusta koskevien patenttien rekisteröimistä on haettu kahdeksankertaisesti kaikkiin muihin teknologiateollisuuden aloihin verrattuna. Yhteensä noin 50 000 kansainvälistä patenttiperhettä (IPF), eli keksintöä, josta on jätetty patenttihakemus vähintään kahdessa eri maassa, on rekisteröity 3D-teknologian alalla vuoden 2001 jälkeen. Yhdysvalloissa 39,8 prosenttia kansainvälisistä patenttiperheistä vuosien 2001 ja 2020 välillä ovat 3D-tulostuksen alalta. Euroopassa tämä prosentti on 32,9 prosenttia.

Eniten patenttihakemuksia 3D-teknologian alalla on selvityksen mukaan tullut yhdysvaltalaisilta, eurooppalaisilta ja japanilaisilta yrityksiltä. Näistä yrityksistä merkittävä osa on eri teollisuuden toimialojen suuria yrityksiä. Patenttihakemuksia on tullut kuitenkin myös pienemmiltä toimijoilta, kuten start up -yrityksiltä. Lisäksi noin 13 prosenttia 3D-tulostuksen patenttien rekisteröimistä hakeneista ovat yliopistoja ja erilaisia tutkimusyhdistyksiä.

Selvityksestä ilmenee myös, että 3D-teknologian alalla patenttien rekisteröimistä on haettu erityisesti terveydenhuollon ja lääketieteen aloilla sekä kuljetusteollisuudessa. Vuosien 2001 ja 2020 välillä kansainvälisesti rekisteröidyistä patenteista noin viidesosa, eli 10 000, on terveydenhuoltoalalla ja lääketieteen alalla. Kuljetusteollisuuden alalla patentteja on rekisteröity vastaavalla aikavälillä puolestaan 7 000. Lisäksi 3D-tulostuksen patentteja on rekisteröity hyvin monipuolisesti myös useilla muilla eri teollisuuden toimialoilla, kuten vaatetusteollisuudessa, elektroniikkateollisuudessa ja elintarviketeollisuudessa.

EPO:n selvityksen tulokset vahvistavat käsitystä siitä, että 3D-tulostuksella on kasvava vaikutus monilla eri teollisuuden toimialoilla. Ennusteiden mukaan alan liikevaihto tullee ylittämään 50 miljardin yhdysvaltain dollarin rajan vuonna 2028. Lisäksi selvityksestä ilmeni Euroopan olevan huomattava tekijä 3D-tulostuksen alalla.

Alkuperäinen uutisen pääset lukemaan täältä ja EPO:n selvityksen täältä.

Kuva: Unsplash / Osman Talha Dikyar

Kirjoittajat

Share: