Emojia ei voitu rekisteröidä EU-tavaramerkiksi

25.7.2023

Different emojies

EUIPO:n valituslautakunta hylkäsi hakijan valituksen koskien emojin rekisteröintiä EU-tavaramerkiksi.

Vuonna 2021 saksalainen yhtiö pyrki rekisteröimään EU-tavaramerkiksi kuviomerkin, joka muodostuu ”rakastan sinua” -ilmaisua osoittavasta käsimerkistä. Rekisteröintiä haettiin palveluille luokissa 36 ja 37, joiden alaisuuteen kuuluvat muun muassa rahoituspalvelut sekä erilaiset rakennusalan palvelut.

EUIPO:n tutkija hylkäsi hakijan tavaramerkkihakemuksen sillä perusteella, ettei haettu kuviomerkki ollut tavaramerkkiasetuksen 7 (1) artiklan b alakohdassa tarkoitetulla tavalla erottamiskykyinen. EUIPO:n tutkijan mukaan kuluttaja yhdistää haetun kuviomerkin emojiin, joka viittaa tiettyyn tunneilmaisuun. Kuviossa on tarkemmin kyse merkistä, joka on peräisin amerikkalaisesta viittomakielestä ja joka tunnetaan kansainvälisesti ”rakastan sinua” -ilmaisua osoittavana käsimerkkinä. Koska kuviomerkin sanoma on niin yleisluontoinen, että sillä voidaan viitata minkä tahansa toimijan palveluihin tai tavaroihin, kuviomerkki on sellaisenaan kykenemätön osoittamaan palveluiden kaupallista alkuperää.

EUIPO:n valituslautakunta katsoi EUIPO:n tutkijan tavoin, että haetulta tavaramerkiltä puuttuu erottamiskyky. Valituslautakunnan mukaan emojit ovat sellaisenaan kykenemättömiä ilmaisemaan tuotteiden tai palveluiden alkuperää, sillä emojien pääasiallisena tarkoituksena on välittää erilaisia tunnereaktioita. Koska kuviomerkki on ymmärrettävissä yksinomaan mainosviestiin kuuluvaksi ostokehotukseksi tai koristeelliseksi elementiksi, se ei sisällä mitään sellaista, jonka perusteella kuluttaja voisi pitää merkkiä osoituksena palveluiden alkuperästä.

EUIPO:n valituslautakunnan päätös on luettavissa täältä.

Kuva: Unsplash, Domingo Alvarez E

Kirjoittajat

Share: