Eduskuntaan perustettu luovien alojen ryhmä

29.9.2014
Pikkuparlamentin kansalaisinfossa järjestettiin 24.9.2014 keskustelutilaisuus luovien alojen mahdollisuuksista Suomen talouskasvulle.

Tilaisuuden järjesti Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä ja sen puheenjohtajana toimi kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi (kd.). Ahvenjärven aloitteesta eduskuntaan on nyt perustettu luovien alojen ryhmä, jonka pyrkimyksenä on edistää luovien alojen myönteisiä vaikutuksia suomalaisessa yhteiskunnassa sekä lisätä tiedonkulkua ja yhteydenpitoa luovien alojen toimijoiden ja eduskunnan välillä.

Keskustelua olivat alustamassa yrittäjyyden emeritusprofessori Matti Koiranen, Gramexin apulaisjohtaja Lauri Kaira ja yrittäjä-taiteilija Päivi Mäkinen. Välissä kuultiin myös kansanedustajien kommenttipuheenvuoroja luovien alojen merkityksestä ja muutoksista, joilla alan toimintamahdollisuuksia parannetaan.

Koiranen korosti, että luovien alojen potentiaali ei ole ehtyvää. Sen rajana on ihmisen luovuus ja parhaimmassa tapauksessa luovuuden lopputuotteen elinikä voi olla ääretön. Ruotsissa markkinat ja rahoitusjärjestelmät ovat toimineet myönteisesti luovien alojen kannalta ja tähän pitäisi pyrkiä myös Suomessa.

Luovien alojen tekijät ja yrittäjät (LYHTY) on valmistellut jäsenjärjestöjensä kanssa päättäjille suunnatun tavoiteohjelman, jossa nostetaan esille luovien alojen kasvun kannalta tärkeitä uudistuksia. Lauri Kaira toi esille mm. tuotantokannustimen tarpeellisuuden, koska suuret av-tuotannot ovat siirtyneet Suomen ulkopuolelle verotuksellisista syistä. Alan toimijoiden näkökulmasta puhunut Päivi Mäkinen toivoi muutosta myös luovilla aloilla työskenteleviltä, sillä yrittäjyyteen asennoidutaan kulttuurialalla edelleen hyvin epäilevästi.
(SM)

Share: