Ed Sheeran voitti Thinking Out Loud -hittiään koskevan tekijänoikeusriidan

8.5.2023

playing a guitar

Valamiehistö katsoi, ettei Ed Sheeran ollut kopioinut elementtejä Marvin Gayen Let’s Get It On -kappaleesta Thinking Out Loud -hittiä tehdessään.

Yhdysvaltalaislauluntekijä Marvin Gayen jälkeläiset nostivat Ed Sheerania vastaan tekijänoikeusloukkauskanteen esittäen, että Sheeranin hitti ”Thinking Out Loud” on samankaltainen Gayen vuonna 1973 julkaistun kappaleen ”Let’s Get It On” kanssa ja vaativat korvauksia niin Sheeranilta, Warner Music Groupilta kuin Sony Musicilta. Sheeran kielsi kopioineensa elementtejä Gayen kappaleesta.

Kiistassa oli kyse kappaleen sävelkulusta. Sheeranin asianajaja toi esiin, että kyseinen sointukulku ja rytmit ovat musiikin perusteita, joita lauluntekijöiden on voitava vapaasti käyttää, tai musiikin tekeminen on mahdotonta.

New Yorkin piirituomioistuimen valamiehistö katsoi, ettei Gayen perilliset olleet näyttäneet tekijänoikeusloukkausta toteen. Siten Sheeranin ei katsottu kopioineen Gayen kappaletta omassa sävellyksessään.

Tapausta on seurattu tiiviisti maailmalla, ja Sheeran uhkasi lopettaa uransa, mikäli tekijänoikeusloukkaus katsottaisiin tapahtuneeksi. Sheeran on ollut tekijänoikeusloukkaussyytösten kohteena aikaisemminkin. Viimeksi huhtikuussa 2022 Englannin ja Walesin korkein oikeus hylkäsi kanteen, joka koski Sheeranin hittiä ”Shape of You”, sillä tuomioistuin katsoi, ettei kyse ollut tekijänoikeusrikkomuksesta, vaikka kappaleiden välillä olikin samankaltaisuuksia.

Lue lisää BBC:n englanninkielisestä uutisesta täältä.

Kuva: Unsplash, Jacek Dylag

Kirjoittajat

Share: