Dua Lipan Levitating-hittikappaleen väitettiin loukkaavan reggae-bändin tekijänoikeuksia

13.6.2023

Disco ball

Los Angelesin alueoikeus hylkäsi Artikal Band Systemin tekijänoikeusloukkausta koskevan kanteen, jonka mukaan Dua Lipan hittikappale ”Levitating” on olennaisesti samanlainen kuin reggae-bändin vuonna 2017 julkaisema kappale ”Live Your Life”. Levitating-kappale julkaistiin Dua Lipan Future Nostalgia -albumilla vuonna 2020.

Artikal Band System haastoi Dua Lipan oikeuteen tekijänoikeusloukkauksesta maaliskuussa 2022. Bändi esitti kanteessaan, että Dua Lipan hittikappale ”Levitating” loukkaa bändin tekijänoikeuksia, sillä ”Levitating” on olennaisesti samanlainen kuin bändin vuonna 2017 julkaisema kappale ”Live Your Life”. Bändin mukaan ”Live Your Life” on ollut vapaasti saatavilla eri musiikin suoratoistopalveluissa ja sitä on lisäksi esitetty useissa musiikkitapahtumissa. Täten on epätodennäköistä, ettei Dua Lipa tai kukaan kappaleen tekemiseen osallistunut henkilö ollut kuullut kappaletta ja saanut siitä vaikutteita.

Los Angelesin alueoikeus hylkäsi kanteen sillä perusteella, ettei Artikal Band System ollut esittänyt riittävästi näyttöä sen puolesta, että Dua Lipa ja muut kappaleen tekijät olisivat törmänneet kantajien kappaleeseen ennen Levitating-kappaleen tekoa.

Tapaukselle on odotettavissa jatkoa, sillä tuomioistuin totesi käsittelyn yhteydessä, että Artikal Band System voi saattaa asian uudelleen vireille kesäkuun aikana, mikäli heillä on esittää uusia todisteita väitteensä tueksi.

Levitating-kappaletta kohtaan on esitetty myös muita tekijänoikeuden loukkausta koskevia väitteitä. Vuonna 2022 lauluntekijät L Russel Brown ja Sandy Linzer nostivat Dua Lipaa vastaan kanteen ja esittivät, että ”Levitating”-kappaleen melodia loukkaa vuonna 1979 ja 1980 julkaistujen diskokappaleiden ”Wiggle and Giggle All Night” ja ”Don Diablo” tekijänoikeuksia. Asia on tarkoitus käsitellä New Yorkin alueoikeudessa tämän kesän aikana.

Alkuperäinen uutinen on luettavissa täältä.

Kuva: Unsplash, Dustin Tramel

Kirjoittajat

Share: