Donald Trumpia syytetään muusikoiden tekijänoikeuksien rikkomisesta

6.10.2021

Donald Trump and Mike Pence

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on hävinnyt tekijänoikeuksia koskevan oikeudenkäynnin. Oikeudenkäynnissä käsiteltiin musiikkia, jota Trump oli luvattu käyttänyt vastaehdokas Joe Bidenia kiusaavalla presidenttivaalikampanjavideolla.

Oikeudenkäynnin voitti muusikko Eddy Grant, joka oli nostanut kanteen hittikappale Electric Avenue:n luvattomasta käytöstä. Trump käytti kappaletta taustamusiikkina erikoisessa Twitterissä julkaistussa videossa, jossa animoitu Joe Bidenia esittävä hahmo ajoi vanhanaikaista resiinaa, eli rautatiekiskoilla kulkevaa yleensä ihmisvoimin toimivaa kulkuvälinettä.

Twitter poisti videon Grantin tekemän valituksen jälkeen. Grantin asianajajat hakivat kappaleen käytölle kieltomääräystä, minkä jälkeen laulaja haastoi Trumpin oikeuteen.

Trumpin puolustuksen mukaan ex-presidentillä oli oikeus käyttää Electric Avenue -kappaletta videossa, joka tuli ymmärtää johdannaisteoksena, koska sitä oli käytetty muuhun  kuin teoksen levittämiseen tai musiikin myymiseen tähtäävään tarkoitukseen. Musiikkia käytettiin puolustuksen mukaan ”komedialliseen ja poliittiseen tarkoitukseen, joka oli täysin erilainen kuin alkuperäisen kappaleen tarkoitus”.

Tuomiossa todettiin, että Trumpin puolustus oli käsittänyt johdannaisteoksiin liittyvän erilliseen käyttöön liittyvän argumentin väärin. Tuomari Johan Koeltl totesi, että ”kun johdannaisteos ei selvästi kommentoi alkuperäistä teosta tai liity siihen, pelkkä väite korkeammasta tai erilaisesta taiteellisesta käytöstä on riittämätön, jotta työ voitaisiin katsoa riittävän ilmeikkääksi, erilliseksi ja muodoltaan itsenäiseksi ollakseen johdannaisteos”. Lisäksi todettiin, että Trumpin kampanjavideossa ”musiikkia kopioitiin kokonaisvaltaisesti ja yhdistettiin tietynlaiseen poliittiseen ideologiaan” ilman tekijän lupaa.

Tapauksen käsittely jatkuu korkeammissa oikeusasteissa.

Myös moni muu muusikko on syyttänyt Trumpia heidän tekijänoikeuksiensa rikkomisesta. Musiikkia on lukuisten hyvin nimekkäiden muusikoiden mukaan käytetty Trumpin puoluekokouksissa, joissa on esitetty mielipiteitä, joiden  takana muusikot eivät itse halua seistä. Eddy Grantin kaltaisia haasteita on tehty esimerkiksi Neil Youngin, Adelen, the Rolling Stonesin, Aerosmithin ja Elton Johnin toimesta.

Hollywood Reporterin aihetta käsittelevän uutiset voit lukea täältä. Alkuperäinen tuomio löytyy täältä.

Kuva: History in HD sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Kirjoittajat