Disney + suoratoistopalvelun dokumenttisarja ´Behind the Attraction´ kohdannut väitteitä kopioinnista

4.10.2021

Disney + suoratoistopalvelu julkaisi heinäkuussa 2021 dokumenttijakson sen yhdestä suosituimmasta huvipuistolaitteesta Tower of Terror. Jaksossa perehdyttiin laitteen tekniseen toteutukseen. Katsojat kuitenkin nopeasti huomasivat, että sarjan kuvitus muistuttaa heinäkuussa 2019 julkaistua Youtube-videota. Kesällä 2019 James St. Onge julkaisi itse kuvittamansa videon kyseisen huvipuistolaitteen teknisestä toteutuksesta.

Disneyworldin huvipuistolaite Tower of Terror

Tubettaja James St. Onge julkaisi heinäkuussa 2019 Youtube kanavalleen videon, jossa hän perehtyi Disney Worldin Tower of Terror huvipuistolaitteen tekniikkaan ja sen toteutukseen. St. Onge oli itse kuvittanut videonsa selkeillä piirroksilla siitä, miten laitteen efektit toimivat.

Kaksi vuotta Youtube-videon jälkeen vuonna 2021 Disney + julkaisi suoratoistopalvelussaan dokumenttijakson saman laitteen teknisestä toteutuksesta. Tarkkasilmäiset katsojat nopeasti huomasivat siinä samoja elementtejä kuin aiemmin julkaistussa Youtube-videossa.

Julkaistuissa videoissa on paljon samankaltaisuuksia niiden visuaalisissa ilmeisessä. James St. Onge kertoi Twitterissä, että hän ei viitannut omassa videossaan mihinkään rakennuksen virallisiin pohjapiirroksiin vaan videon visuaalinen ilme on täysin hänen omaa taiteellista ilmaisua. Tähän perään hän totesi, että kyseessä on melkoinen yhteensattuma, että Disney+ jaksossa esitetyt piirrokset vastaavat melkein täysin hänen tekemiään. St. Onge kertoo olevansa pettynyt tilanteeseen, sillä omien sanojensa mukaan hän olisi mielellään tehnyt tuotantoyhtiön kanssa yhteistyötä, jos häneen oltaisiin oltu yhteydessä.

St. Onge korosti twiiteissään, että Disney ei ole tässä ainoana syyllisenä, sillä se ei tuottanut sarjaa. Dokumenttiohjelman ovat tuottaneet Seven Bucks Production ja The Nacelle Company. Näiden lisäksi projektin graafisen suunnittelun on toteuttanut palkittu graafinen suunnittelija Jeremy Samples. Siitä huolimatta, että dokumenttisarjassa on ollut mukana useita tahoja, yksikään näistä ei ole ollut yhteydessä St. Ongeen.

Pääset lukemaan koko uutisen englanniksi tästä.

Kuva: Eleanor Styles, Unsplash photos

Kirjoittajat

Kirjoittajat