Digitaalisten sisämarkkinoiden toteutuminen etenee EU:ssa

22.12.2015
Komission aiemmin joulukuussa hyväksymien tekijänoikeuksia ja kuluttajasopimuksia koskevien asetusehdotusten lisäksi EU:ssa on hyväksytty tavaramerkki-, liikesalaisuus- ja tietosuojauudistuksia.

Tavaramerkkipaketti hyväksyttiin parlamentissa

Euroopan parlamentti hyväksyi 15.12.2015 tavaramerkkiuudistuspaketin. Uudistuksilla säännökset ajanmukaistetaan ja tehdään tavaramerkkien rekisteröinnistä edullisempaa, nopeampaa ja luotettavampaa. Kansallisen ja EU-tavaramerkin sisältävä kaksoisjärjestelmä säilyy, mutta uudistukset harmonisoivat rekisteröintiprosesseja ja modernisoivat rekisteröintivaatimuksia. Tulevaisuudessa uusien tavaramerkkityyppien, kuten äänimerkkien, rekisteröinti helpottuu. Myös EU-tavaramerkkien rekisteröintimaksuja uudistetaan, mikä tekee merkin suojaamisesta keskimäärin edullisempaa.

Uudet säännöt tarjoavat myös tehokkaampia keinoja tuoteväärennöksiä vastaan ja mahdollistavat niiden takavarikoimisen EU:n alueen kauttakulussa. Uudistuksilla parannetaan oikeudenhaltijoiden suojaa ja varmistetaan geneeristen lääkkeiden sujuva kuljetus kehitysmaihin sekä turvataan sananvapautta, kuten parodian ja taiteellisen vapauden toteuttamista.

Tavaramerkkipaketti tuo myös muutoksia EU:n tavaramerkeistä vastaavaan hallintoon, kun asiasta vastuussa oleva virasto, Office for Harmonization in the Internal Market (OHIM), muuttaa nimensä muotoon European Intellectual Property Office.

Liikesalaisuuden suoja tuo oikeudellista selvyyttä

Yhteisistä säännöistä EU-alueen yritysten liikesalaisuuksien ja luottamuksellisten tietojen suojaamisesta päästiin alustavaan yhteisymmärrykseen 15.12.2015. Sopimus vahvistettiin neuvostossa pysyvien edustajien komiteassa 18.12.2015. Uuden direktiivin on tarkoitus tuoda oikeudellista selkeyttä ja tasapuoliset toimintaedellytykset kaikille EU-maissa toimiville yrityksille sekä lisätä yritysten kiinnostusta tutkimus- ja innovaatiotoimintaan.

Direktiivissä säädetään yhteisistä toimenpiteistä liikesalaisuuksien laittoman hankinnan, käytön ja julkistamisen estämiseksi sekä pyritään varmistamaan sisämarkkinoiden moitteeton toiminta. Tavoitteena on myös pelotevaikutus, joka estäisi liikesalaisuuksien laitonta julkistamista heikentämättä perusoikeuksia ja -vapauksia tai yleistä etua.

Direktiivissä suojataan tutkivaa mediaa ja varmistetaan, että tutkivaa journalismia voidaan harjoittaa ilman uusia rajoituksia esimerkiksi toimittajien lähdesuojaan. Direktiivi ei myöskään heikennä työntekijöiden liikkuvuutta, vaan työntekijät saavat rajoituksetta käyttää kokemuksia ja taitoja, jotka he ovat rehellisesti hankkineet hoitaessaan tavanomaisia työtehtäviään. Väärinkäytösten paljastajille eli henkilöille, jotka toimivat vilpittömässä mielessä ja paljastavat liikesalaisuuksia yleisen edun suojaamiseksi, taataan asianmukainen suoja.

Uuden säännöksen mukaan EU:n jäsenvaltioiden on varmistettava liikesalaisuuden haltijoille yksityisoikeudellisten oikeussuojakeinojen saatavuus ja heillä on oltava oikeus hakea vahingonkorvausta. Direktiivi vahvistetaan Euroopan parlamentin äänestyksellä vuoden 2016 aikana.

Tietosuojauudistus lujittaa kansalaisten perusoikeuksia

Komissio tiedotti 15.12.2015, että komissio, Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat päässeet sopimukseen komission vuonna 2012 esittämästä tietosuojauudistusta koskevasta ehdotuksesta. Tietosuojauudistuksen myötä jäsenvaltioiden erilaiset tietosuojasäännöt korvataan EU:ssa yhdenmukaisilla säännöillä, mikä tukee rajat ylittävää kaupankäyntiä EU:ssa. Laadukkaalla tietosuojalla pyritään parantamaan luottamusta sähköisiin palveluihin ja kehittämään EU:n digitaalisia sisämarkkinoita.

Tietosuojauudistus muodostuu kahdesta säädöksestä: tietosuoja-asetuksesta ja tietosuojadirektiivistä. Yleisesti sovellettavan tietosuoja-asetuksen tarkoituksena on antaa kansalaisille paremmat edellytykset hallita henkilötietojaan. Yhdenmukaistetut säännöt auttavat myös yrityksiä hyödyntämään digitaalisten sisämarkkinoiden tarjoamia mahdollisuuksia aiempaa tehokkaammin. Poliisi- ja rikosoikeusviranomaisia koskevan tietosuojadirektiivin tarkoituksena puolestaan on taata, että rikoksen uhrien, todistajien ja rikoksesta epäiltyjen tiedot suojataan asianmukaisesti rikostutkinnan tai lainvalvontatoimien yhteydessä, sekä helpottaa poliisin ja syyttäjäviranomaisten rajat ylittävää lainvalvontayhteistyötä jäsenvaltioiden välillä.

Tietosuojauudistuksen on tarkoitus lujittaa EU:n kansalaisten perusoikeutta tietosuojaan. Tietosuoja-asetuksessa määritellyt rekisteröidyn oikeudet vastaavat suurelta osin nykysääntelyä. Jo nyt henkilöllä on oikeus päästä omiin tietoihin ja oikeus tulla unohdetuksi eli rekisterinpitäjän on oikaistava virheelliset tiedot ja poistettava esimerkiksi tarpeeton tai vanhentunut henkilötieto, ellei niiden säilyttämiseen ole laillista perustetta. Asetuksella luodaan myös uusia oikeuksia, kun henkilö voi saada itseään koskevia tietoja sähköisesti ja henkilötiedot on helpompi siirtää palveluntarjoajalta toiselle. Uudistus lujittaa myös oikeutta saada tieto omiin tietoihin on murtautumisesta. Edelleen asetus rajoittaa lasten henkilötietojen käsittelyä ilman vanhempien suostumusta: alle 16-vuotiaat tarvitsevat vanhempien luvan, mutta jäsenvaltio voi päättää myös alimmillaan 13 vuoden ikärajasta.

Tietosuojauudistus aiheuttaa yrityksille kustannuksia, mutta se tuo myös helpotuksia. Yrityksille on tulossa mm. velvollisuus nimittää tietosuojavastaava ja ilmoittaa tietoturvaloukkauksista. Koska kaikkialla EU:ssa on sama sääntökokonaisuus, jatkossa sovelletaan yhden luukun järjestelmää, jossa useassa EU-valtiossa toimiva yritys voi asioida vain yhden tietosuojaviranomaisen kanssa. Parlamentti ja neuvosto hyväksyvät lopulliset tekstit muodollisesti vuoden 2016 alussa ja säännöksiä aletaan soveltaa vuonna 2018.

Parlamentin tiedote tavaramerkkiuudistuksesta http://www.europarl.europa.eu/pdfs/news/expert/infopress/20151210IPR06856/20151210IPR06856_en.pdf

Ehdotus tavaramerkkidirektiiviksi http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-10374-2015-REV-1/fi/pdf       

Ehdotus tavaramerkkiasetukseksi http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-10373-2015-REV-1/fi/pdf

Neuvoston tiedote liikesalaisuusdirektiivistä http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2015/12/15-trade-secrets-protection/

Ehdotus liikesalaisuusdirektiiviksi http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-15382-2015-REV-1/en/pdf

Komission tiedote tietosuojauudistuksesta http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-6321_fi.htm

Ehdotus tietosuoja-asetukseksi http://ec.europa.eu/justice/data-protection/document/review2012/com_2012_11_fi.pdf

Ehdotus tietosuojadirektiiviksi  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:52012PC0010&from=EN

(VS)

Lisäys 7.1.2016: Tavaramerkkiasetus tulee voimaan 23.3.2016, mistä lähtien OHIM muuttaa nimensä muotoon European Union Intellectual Property Office (EUIPO) ja yhteisön tavaramerkin nimi muuttuu Euroopan unionin tavaramerkiksi.

https://oami.europa.eu/tunnel-web/secure/webdav/guest/document_library/contentPdfs/legal_reform/regulation_20152424_fi.pdf

Share: