EU-tuomioistuin antoi ratkaisun maksumuurin kiertäviä linkkejä koskevassa asiassa

10.4.2015
EU-tuomioistuin antoi torstaina 26.3.2015 uuden linkittämistä koskevan ennakkoratkaisun. Asia koski tietoyhteiskuntadirektiivin säännöstä, jonka mukaan jäsenvaltioilla on velvollisuus antaa yleisradio-organisaatioille yksinoikeus sallia tai kieltää oman aineistonsa yleisölle välittäminen.

Kantaja, C More Entertainment AB (C More Entertainment), on maksullisen TV-kanavan omistaja, joka tarjoaa asiakkailleen maksua vastaan muun muassa jääkiekko-otteluiden suoria lähetyksiä. Vastaaja, Linus Sandberg, oli sijoittanut omalle internetsivulleen linkkejä, joita klikkaamalla oli ollut mahdollista katsoa C Moren tarjoamat jääkiekko-ottelut maksamatta C More Entertainmentin käyttömaksuja.

Asiaa käsiteltiin Ruotsin korkeimmassa oikeudessa ja se pyysi EU-tuomioistuimelta ennakkoratkaisua. Tietoyhteiskuntadirektiivin mukaan jäsenvaltioilla on velvollisuus säätää yleisradioyhtiöille yksinoikeus päättää oman aineistonsa käyttämisestä erityisesti silloin, kun yleisö voi saada aineiston saataviinsa itse valitsemastaan paikasta ja itse valitsemanaan aikana. Jääkiekko-otteluiden suorien lähetysten saataville asettamisessa ei ollut ollut kyse tällaisesta käyttämisestä, sillä ottelu oli ollut katsottavissa vain suorana lähetyksenä sen lähetysaikana. Ennakkoratkaisupyynnössä Ruotsin korkein oikeus kysyi EU-tuomioistuimelta, saako EU:n jäsenvaltio omalla lainsäädännöllään antaa yleisradioyhtiöille yksinoikeuden myös tällaisissa tapauksissa, joissa aineistoa käytetään siten, että yleisö ei voi itse valita katselupaikkaa tai -aikaa.

EU-tuomioistuin vastasi kysymykseen myöntävästi ja totesi, että jäsenvaltiot saavat antaa yleisradioyhtiöille yksinoikeuden päättää myös sellaisesta käyttämisestä, jossa yleisö ei voi itse valita katseluaikaa tai –paikkaa, kunhan tällaisella yksinoikeuden laajentamisella ei puututa tekijänoikeuden suojaan. 

Alun perin ennakkoratkaisupyynnössä oli pyydetty EU-tuomioistuimen vastausta neljään muuhunkin kysymykseen, mutta korkein oikeus oli peruuttanut ne, kun oli saanut tiedon Svensson-tapauksen ratkaisusta ja katsonut EU-tuomioistuimen jo siinä vastanneen kyseisiin kysymyksiin.

Tuomio EUT C-279/13 on luettavissa kokonaisuudessaan Curia-tietokannasta.

(NA)

Share: