Business Finland -rahoitus emotionaalisesti älykkäiden palveluiden oikeustieteelliseen tutkimukseen

1.6.2022

kaupunki kuplassa

Immateriaalioikeuden professori Rosa Maria Ballardini sekä työelämänprofessori Rob van den Hoven van Genderen Lapin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta ovat saaneet rahoitusta tutkimushankkeeseen Business Finlandilta osana laajempaa tutkimuskonsortiota. Tutkimushankkeen kohteena on tutkia sekä kehittää fyysisiin tiloihin emotionaalisesti älykkäitä ja integroituja palveluita. Ballardini sekä van den Hoven van Genderen tarkastelevat palveluihin liittyviä oikeudellisia ja eettisiä kysymyksiä.

Kolmevuotista tutkimushanketta Human-technology interoperability and artificial intelligence (HIPE) johtaa VTT sekä Lapin oikeustieteellinen tiedekunta. Hankkeessa mukana yrityskumppaneina ovat myös Helvar, Isku, Teleste, Framery, Mall of Tripla ja Ambientia. Tutkimuskonsortion ulkopuolelta yhteistyössä mukana ovat myös Britta van Beers ja Arno R. Lodder, Vrije University, Amsterdamista. Tutkimushankkeessa pyritään kehittämään palveluja fyysisiin tiloihin, jotka ovat integroituja sekä emotionaalisesti älykkäitä ja näin ollen pystyvät vastaamaan käyttäjien odotuksiin ja tarpeisiin niin julkisissa kuin yksityisissä tiloissa.

Ballardinin ja van den Hoven van Genderen tutkimat kysymykset liittyvät mm. tekoälyn sekä datan ja tietojen käsittelyyn ja käyttöön, liitännässä tällaisiin teknologisiin palveluihin ja sovelluksiin. Tämän lisäksi tutkimus tarkastelee oikeuden suhdetta tunteisiin, empatiaan ja kestävään kehitykseen sekä oikeutta käyttäjälähtöisesti. Tulosten perusteella on mahdollista arvioida jo olemassa olevien sovellusten käyttökelpoisuutta, kehittää uudistusehdotuksia teknologioihin liittyvään lainsäädäntöön sekä myös varmistaa uusien teknologisten sovellusten hyväksyttävyys.

Alkuperäisen uutisen ja lisää tutkimushankkeesta pääset lukemaan tästä.

Kuva: Unsplash, Maria Teneva.

Kirjoittajat

Share: