Brexit aiheuttaa muutoksia maantieteellisten merkintöjen rekisteröintiin

18.11.2021

Geography

Brittien lähdettyä EU:sta brittiläisillä on ollut tarve perustaa uusi  järjestelmä suojelemaan maantieteellisesti merkittäviä tuotteita erityismerkinnöin. Maantieteellisten merkintöjen tarkoituksena on viestiä tiettyä maantieteellistä alkuperää ja laatua ja mainetta, joka johtuu tästä alkuperästä. Merkintöjen avulla suojataan ruokia, juomia ja maataloustuotteita, kuten esimerkiksi Parma-kinkkua, samppanjaa ja Gouda-juustoa.

Maantieteellinen merkintä toimii tietyn alkuperän, prosessin ja aitouden takeena. Tavaramerkeistä poiketen, yksityishenkilöt tai yritykset eivät voi omistaa merkintöjä. Tuotteen valmistaja voi myydä tuotteitaan maantieteellisen merkinnän nojalla vain täyttäessään seuraavat kriteerit. Tuotteen on täytettävä sille asetetut kriteerit ja ominaispiirteet, ja valmistajan on oltava todennetusti oikeutettu valmistamaan ja myymään käsillä olevaa tuotetta. Lisäksi rekisteröityä maantieteellistä merkintää ja siihen sopivaa logoa on käytettävä oikein.

31. päivä joulukuuta 2020 asti EU-oikeus tarjosi suojaa brittiläisille tuotteille. Britit perustivat oman järjestelmänsä erotessaan EU:sta, ja tämä järjestelmä astui voimaan 1. tammikuuta 2021 alkaen. Ympäristö-, ruoka- ja maalaisasiainministeriö (Department for Environment, Food and Rural Affairs) huolehtii nyt maantieteellisten merkintöjen myöntämisestä ja rekisteröinnistä. Merkintöjä myönnetään seuraavissa tuoteluokissa: ruoat, maataloustuotteet, oluet ja siiderit, viinit, aromaattiset viinit, sekä vahvat alkoholijuomat.

Brittiläisjärjestämä suojaa uusia maantieteellisiä merkintöjä, ja on avoin sekä maan sisäisille että sen ulkopuolisille tuottajille ja valmistajille. Brittiläisvalmistajien tulee hakea kotimaista merkintää ennen EU-merkinnän hakemista. EU-tuottajien tulee toimia toisin päin, hakien ensin EU-merkintää ja vasta sitten brittiläisrekisteröintiä.

On kuitenkin päätetty, että kaikki maantieteelliset merkinnät, jotka on rekisteröity osana EU:ta ennen tammikuuta 2021 on edelleen suojattu sekä Briteissä että EU:ssa.

Aineettomiin oikeuksiin keskittyvän asianajotoimisto HGF:n aihetta käsittelevän uutisen pääset lukemaan täältä.

Kuva: GeoJango Maps sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: