”Black Irish”-tapaus ja Lindtin kultainen suklaapupu

3.10.2022

coffee

”Black Irish” -tapaus

Tapauksessa hakija pyrki rekisteröimään Euroopan unionin tavaramerkiksi (jäljempänä EU-tavaramerkki) sanamerkkiä ”Black Irish”. Tavaramerkille haettiin rekisteröintiä luokissa 30 (kaakaot, teet, kahvit), 32 (oluet, yms.) ja 33 (alkoholipitoiset kahvipohjaiset juomat, jne.). EUIPO:n valituslautakunta hylkäsi EU-tavaramerkkihakemuksen, vedoten Euroopan unionin tavaramerkkiasetuksen 7 art. 1 kohdan c kohtaan. Valituslautakunnan mukaan kyseinen tavaramerkki näin ollen voitiin nähdä kuvaavana. Hakija valitti valituslautakunnan päätöksestä unionin yleiseen tuomioistuimeen.

Arvioinnissaan unionin nosti esille, että yllä mainitun artiklan mukaan rekisteröintiä ei saa myöntää merkille, jonka avulla viitataan esimerkiksi määrään, käyttötarkoitukseen tai maantieteelliseen alkuperään. Tavaramerkin kuvailevuuden arvioimiskesi asianomaisen yleisön on todettava, että kyseessä olevan tavaran, kuvauksen ja ominaispiirteen välillä on yhteys. Tuomioistuin korosti arvioinnissaan, että englanniksi kirjoitettu käsite loi englanninkieliseille kuluttajille mielikuvan ”jostain, joka on hyvin tumma tai musta ja/tai irlantilainen”. Tapauksessa tuomioistuin vahvisti valituslautakunnan päätöksen ja totesi, että tavaran ja kyseisen tavaramerkin välillä oli yhteys, jonka perusteella merkki voitiin nähdä kuvaavana. Haettujen tavaramerkkiluokkien tavaroiden osalta yleisö saattoi ymmärtää, että merkki kuvasi juoman väriä ja/tai tuotantopaikkaa. Unionin yleinen tuomioistuin vahvisti haetun tavaramerkin kuvailevuuden ja hylkäsi kyseisen valituksen.

Lindt & Spruenglin kultainen suklaapupu

Sveitsin korkein oikeus on antanut myönteiseen ratkaisuun sveitsiläinen Lindt & Spruenglin kultaiselle suklaapupulle oikeudenkäynnissä saksalaista supermarketti Lidliä vastaan, joka aikaisemmin on valmistanut vastaavanlaisia suklaapupuja.

Kyseisessä tapauksessa Lindt pystyi todistamaan, että kultaiseen folioon kääritty suklaapupu oli tunnettu Sveitsiläisen yleisön keskuudessa. Tuomioistuin totesi, että pupujen väliset erot eivät olleet riittävät sulkemaan pois sekaannusvaaran todennäköisyyttä. Tämän perusteella sveitsiläinen tuomioistuin totesi, että pupu tulisi suojata mahdollisilta rikkomuksilta ja määräsi, että Lidlin puput tuli hävittää

Tapauksessa ei ole kyseessä ensimmäinen kerta kuin Lindt oikeudellisin keinoin on pyrkinyt suojaamaan kultaiseen folioon kiedotun suklaapupunsa. Viime vuonna Saksan korkein oikeus vahvisti tuomiossaan, että pupun peittävä kultainen sävy oli suojattu.

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan tästä sekä lisää tietoa Lindt-tapauksessa tästä.

Kuva: Unsplash, Jack Carter

Kirjoittajat

Share: