Big Mac -tapaus

8.3.2023

mcdonald's sign

McDonald’s ja Irlantilainen pikaruokaketju Supermac’s ovat kiistelleet vuosia McDonland’sin Big Mac -tavaramerkistä ja muista pikaruokaravintolan tuotteiden nimistä. EUIPO:n valituslautakunnan mukaan McDonald’s on osoittanut Big Mac -tavaramerkin tosiasiallisen käytön unionin alueella.

Supermac’s jätti vuonna 2017 mitätöintihakemuksen, jossa se pyysi EUIPO:a julistamaan McDonald’sin sanamerkin ”Big Mac” menetetyksi kaikkien tavaroiden ja palvelujen osalta sillä perusteella, ettei merkkiä ollut tosiasiallisesti käytetty yhtäjaksoisesti viiden vuoden ajan.

EUIPO:n mitättömyysasto julisti tavaramerkin mitättömäksi, sillä se katsoi, että McDonald’sin todisteet tavaramerkin tosiasiallisesta käytöstä olivat riittämättömät. McDonald’s valitti päätöksestä EUIPO:n valituslautakuntaan.

Valituslautakunta katsoi, ettei mitättömyysosasto arvioinut asianmukaisesti kaikkia asiassa esitettyjä todisteita. Lisäksi McDonald’s toimitti lautakunnalle lisätodisteita, kuten kuluttajatutkimuksia, mainosmateriaalia, Google Analytics -tietoja ja tilintarkastuskertomuksen, joilla voitiin osoittaa tavaramerkin tosiasiallinen käyttö kyseisenä ajanjaksona. Valituslautakunta totesi todisteista käyvän ilmi, että Big Mac on tuotteena erittäin laajalle levinnyt ja taloudellisesti niin merkittävä, että sitä käytetään jopa vertailukohteena eri maiden elinkustannusten vertailussa (ns. Big Mac -indeksi). Lisäksi Big Mac -hampurilaista ei voi ostaa missään muussa ravintolassa kuin EU-tavaramerkin haltijan, McDonald’sin, toimipaikoissa. Esitetyistä todisteista kävi valituslautakunnan mukaan siten ilmi, että riidanalaista tavaramerkkiä käytettiin siten, että sillä ei ainoastaan yksilöity EU:n tavaramerkin haltijan tarjoamaa tiettyä tuotetta, vaan sen tarkoituksena oli myös erottaa EU:n tavaramerkin haltijan tarjoamat ravintolapalvelut muiden tarjoajien vastaavista palveluista.

Valituslautakunta kumosi mitättömyysosaston päätöksen ja katsoi, että tavaramerkin tosiasiallinen käyttö Euroopan unionin alueella oli uuden toimitetun todistusaineiston perusteella osoitettu tavaramerkkiluokkien 29, 30 ja 42 tavaroiden ja palvelujen osalta.

Päätöksestä on valitettu Euroopan unionin yleiseen tuomioistuimeen, joten Big Mac -saaga jatkuu. Tapaus ei ole asianosaisten ensimmäinen tavaramerkkikiista, vaan asianosaiset ovat kiistelleet aiemmin myös muista McDonald’sin ”Mc”-alkuisten tuotteiden yksinoikeudesta.

Aiheesta on uutisoitu aiemmin täällä ja täällä.

Kuva: Unsplash, Jurij Kenda

Kirjoittajat

Share: