Barbie-nuken valmistaja vaatii ”BRBY”-tavaramerkin rekisteröinnin hylkäämistä

19.7.2023

Barbie doll

Leluvalmistaja Mattel on pyytänyt Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkivirastoa (United States Patent and Trademark Office) hylkäämään brittiläisen muotitalo Burberryn hakemuksen tavaramerkille ”BRBY” väittäen merkin aiheuttavan sekaannusta Mattelin kuuluisan Barbie-tavaramerkin kanssa. Burberry haki sanamerkin rekisteröintiä käytettäväksi tuotemerkin vaatteissa ja asusteissa viime vuonna.

Mattel toteaa 26. kesäkuuta esittämässään väitteessä brittiläisen muotimerkin rekisteröinnin hyväksymisen aiheuttavan vahinkoa sen Barbie-tavaramerkille, joka on yksi maailman tunnetuimmista tuotemerkeistä. Leluvalmistajan mukaan tavaramerkki ”BRBY” on ulkonäöltään, lausuntatavaltaan ja kaupalliselta vaikutelmaltaan hyvin samankaltainen kuin Barbie-tavaramerkki. Vokaalien puuttuminen sanamerkistä johtaa Mattelin mukaan siihen, että merkki luetaan todennäköisesti samalla tavalla kuin Barbie. Merkkien samankaltaisuuden vuoksi kuluttajat saattavat pitää ”BRBY”-merkkiä Barbie-tavaramerkin osana tai laajennuksena.

Tavaramerkkien samankaltaisuuden lisäksi Mattel väittää merkkejä käytettävän keskenään samojen tavaroiden, kuten käsilaukkujen, matkalaukkujen, vaatteiden, jalkineiden ja päähineiden yhteydessä. Myös asiakkaat ja markkinointikanavat ovat leluvalmistajan mukaan osittain samoja. Mattelin mukaan Burberry on ”BRBY”-merkin valitessaan yrittänyt hyötyä Barbie-merkin maineesta kuluttajia harhaan johtamalla.

Alkuperäinen uutinen on luettavissa täältä.

Kuva: Unsplash, XINYI SONG

Kirjoittajat

Share: