Banksyn graffitit sekä tavaramerkki- että tekijänoikeuskiistojen kohteena

25.11.2022

graffiti

Maailmankuulu katutaiteilija Banksy on ollut paljon otsikoissa viime viikkoina. Banksy tunnetaan kantaaottavista graffiteistaan ja mystinen Banksy on onnistunut salaamaan henkilöllisyytensä julkisuudessa. Lokakuussa EUIPO:n valituslautakunta kumosi Banksyn kuviomerkkiä koskeneen mitätöinnin, marraskuussa Banksyn teoksia ilmestyi Ukrainan sodan raunioihin ja viimeisimpänä mahdollinen tekijänoikeusloukkaus kohahduttaa.

Apina-kuviomerkkiä ei EUIPO:n valituslautakunnan mukaan haettu vilpillisessä mielessä

Vuonna 2019 Banksy haki EUIPO:lta EU-tavaramerkkiä kuviolle, joka perustui hänen vuonna 2002 tekemälleen teokselle.  Kyseisessä spraymaalauksessa on musta apina pitelemässä tyhjää valkoista kylttiä kaulansa ympärillä ja teoksen nimi on ”Laugh Now But One Day We’ll Be In Charge”. EUIPO myönsi kuviomerkin rekisteröinnin. Muutama kuukausi rekisteröinnin jälkeen onnittelukortteja tekevä ja myyvä yritys Full Colour Black Limited haki tavaramerkin mitätöintiä esittäen, että tavaramerkkiä oli haettu vilpillisessä mielessä eikä merkki ollut erottamiskykyinen. EUIPO:n mitätöintiosasto julisti toukokuussa 2021 tavaramerkin mitätöidyksi sen perusteella, että osasto katsoi tavaramerkin olevan haettu vilpillisessä mielessä eikä sitä ollut aikomusta käyttää.

Mielenkiintoista oli, että EUIPO:n mitätöintiosasto arvioi päätöksessään Banksyn haluttomuutta paljastaa henkilöllisyyttään. Pidettiin mahdollisena, että Banksyn tarkoituksena oli tavaramerkillä saavuttaa samanlaista suojaa, mitä tekijänoikeus takaa teoksen tekijälle. EUIPO:n valituslautakunta päätyi kuitenkin tuoreessa päätöksessään päinvastaiseen ratkaisuun ja kumosi mitätöintiosaston päätöksen pitäessään merkkiä erottamiskykyisenä ja todetessaan, että tavaramerkinhaltijalla on viisi vuotta aikaa ottaa tavaramerkki tosiasiallisesti käyttöön, eikä viiden vuoden aika tavaramerkin myöntämisestä ole vielä kulunut. Kumoamiskanne nostettiin vain kuukausia tavaramerkin rekisteröinnin jälkeen, eikä tavaramerkinhaltijalta voitu vielä vaatia merkin ottamista tosiasialliseen käyttöön. Päätöksen myötä Banksyn EU-tavaramerkin apinakuviolle on voimassa – mutta tavaramerkki on otettava käyttöön seuraavien vuosien aikana.

Lue englanninkielinen uutinen aiheesta täältä.

Banksy yllytti seuraajiaan varastamaan Guessin liikkeessä Guessin käytettyä Banksyn taidetta luvatta

Guess julkaisi viime viikolla malliston, jonka mainonnassa käytettiin Banksyn mukaan luvatta hänen teostaan. Guess lanseerasi malliston Brandalised -nimisen yhtiön kanssa, joka lisensoi muun muassa graffitteja käytettäväksi mainonnassa ja muissa tuotteissa. Banksyn mukaan kuitenkaan lupaa hänen teostensa käyttöön ei ole annettu.

Väitetty tekijänoikeusloukkaus johti siihen, että Banksy julkaisi Instagram-tilillään julkaisun, jossa oli kuva Guessin Lontoon liikkeeen näyteikkunasta, jossa oli kopio Banksyn Flower Thrower -teoksesta ja teksti, jossa hän yllytti seuraajiaan varastamaan Guessin liikkeestä. Banksy kirjoitti julkaisussaan vapaasti suomennettuna ”Huomio kaikki myymälävarkaat, menkää Regent Streetin Guessille. He ottivat luvatta taidettani, miten voisi olla väärin jos teette samoin heidän vaatteilleen?”. Guess joutui sulkemaan kyseisen liikkeen julkaisun jälkeen, mutta Guessin verkkokaupassa Banksyn graffiteja sisältävän malliston mainostusta jatketaan. Kuten arvata saattaa, Banksyn Instagram-julkaisu on herättänyt paljon huomiota sosiaalisessa mediassa, saaden sekä suitsutusta faneiltaan että kritisointia varastamiseen yllyttämisestä.

Se, että Banksyn henkilöllisyys ei ole tiedossa, voi vaikeuttaa tekijänoikeusloukkauskanteen tekemistä. Lisäksi myös se on herättänyt kysymyksiä, voiko katutaidetta suojata tekijänoikeudella. Kuitenkin myös seinämaalaukset ja graffitit saavat tekijänoikeussuojaa, jos teoskynnys ylittyy. Teosten on siten oltava itsenäisen ja omaperäisen luomistyön tulosta. Nähtäväksi jää, mitä tapauksesta seuraa.

Lue englanninkielinen uutinen aiheesta täältä.

Kuva: iStock/stefanamer

Kirjoittajat

Share: