Asiantuntijoilta tekoälytuotteiden turvalliseen kehittämiseen tähtäävä viitekehys

31.7.2023

Futuristic 3D image

Maailmanlaajuinen tekoälyasiantuntijoiden ja datatieteilijöiden muodostama säätiö on julkaissut tekoälytuotteiden turvalliseen kehittämiseen tähtäävän viitekehyksen. Vuonna 2018 perustetulla voittoa tavoittelemattomalla World Ethical Data Foundation -nimisellä säätiöllä on 25 000 jäsentä, joihin lukeutuu muun muassa Metan, Googlen ja Samsungin työntekijöitä.

Säätiön avoimen kirjeen muodossa julkaisema viitekehys käsittää 84 kysymystä sisältävän tarkastuslistan, jota tekoälytuotteiden kehittäjät voivat työssään hyödyntää. Kysymykset on jaettu kolmeen lukuun: yksittäisille kehittäjille suunnattuihin, tiimin yhdessä pohdittavaksi tarkoitettuihin ja tuotetta testaaville tarkoitettuihin kysymyksiin. Kirjeen allekirjoittaneita on satoja.

Viitekehyksen sisältämät kysymykset liittyvät muun muassa siihen, miten tekoälytuotteiden kehittäjät pystyvät välttämään ennakkoluulojen sisällyttämistä tuotteisiinsa ja miten he reagoivat tilanteeseen, jossa tekoälyn tuotos johtaa lain rikkomiseen. Muita kysymyksissä käsiteltäviä aiheita ovat esimerkiksi eri alueiden tietosuojalainsäädäntö, työntekijöiden oikeudenmukainen kohtelu ja se, onko käyttäjälle selvää, että hän on tekoälyn kanssa vuorovaikutuksessa.

Alkuperäinen uutinen on luettavissa täältä. Viitekehykseen pääset tutustumaan täältä.

Kuva: Unsplash, Steve Johnson

Kirjoittajat

Share: