Applen älykelloja koskevassa patenttiriidassa uusi käänne – kellojen myynti jatkuu

29.12.2023

Joulun alla uutisoitiin laajasti siitä, että Apple joutuu lopettamaan tiettyjen älykellojensa myynnin verkkokaupassaan ja myymälöissään Yhdysvalloissa hävittyään patenttiriidan. Nyt älykellojen myyntikielto on peruttu toistaiseksi.

Yhdysvaltalainen tuomioistuin totesi tammikuussa, että Applen uusimpien älykellomallien veren happipitoisuutta mittaava sensori loukkaa terveysteknologiayritys Masimon patenttia. Tuomion johdosta Masimo vaati, että patenttia loukkaavien älykellojen maahantuonti ja myynti Yhdysvalloissa kielletään. Yhdysvaltain kansainvälinen kauppakomissio asetti älykelloille lokakuussa tuonti- ja myyntikiellon, ja Joe Bidenin hallinnolle jäi 60 päivää käyttää oikeuttaan kumota kauppakomission päätös.

Apple ilmoitti ennen joulua vetävänsä Apple Watch Series 9:ää ja Apple Watch Ultra 2:ta verkkokaupastaan ja Apple Store -myymälöistään, ja Yhdysvaltojen kauppapoliittinen edustaja Katherine Tai ilmoitti 26.12.2023 odotetusti, ettei Valkoinen talo käytä veto-oikeuttaan. Kielto astui siten hetkellisesti voimaan. Kauppakomission asettama päätös ei vaikuttanut kellojen myyntiin muissa maissa kuin Yhdysvalloissa, eikä se koskenut jälleenmyyjien harjoittamaa myyntiä.

Keskiviikkona 27.12.2023 liittovaltion vetoomustuomioistuin kuitenkin päätti jäädyttää tuonti- ja myyntikiellon siihen asti, että asia saadaan ratkaistua oikeudessa. Siten Apple on voinut jatkaa, ja onkin jatkanut, kaikkien älykellojensa tuontia ja myyntiä Yhdysvalloissa. Patenttiriita on kuitenkin edelleen kesken ja asian käsittely jatkuu. Apple on muun muassa ilmoittanut ohjelmistopäivityksestä, jonka se uskoo lieventävän asian riitaisuutta.

Alkuperäisiä uutisia aiheesta löydät täältä, täältä ja täältä.

Kuva: Unsplash / Daniel Romero

Kirjoittajat

Share: