Andy Warhol -säätiö hävisi tekijänoikeuskiistan Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa

22.5.2023

Colorful abstract painting

Yhdysvaltain korkein oikeus ratkaisi viime viikolla vuosia jatkuneen tekijänoikeuskiistan äänin 7-2. Korkeimman oikeuden mukaan kuvataiteilija Andy Warholin silkkipainetut muotokuvat muusikko Princestä loukkasivat valokuvaaja Lynn Goldsmithin tekijänoikeuksia. Korkein oikeus totesi, ettei valokuvan käyttö ollut sallittua fair use -käytännön nojalla.

Yhdysvaltalainen kuvataitelija Andy Warhol tunnetaan muun muassa värikkäistä silkkipainetuista muotokuvista, jotka ovat saaneet inspiraationsa tunnetuista henkilöistä, kuten Marilyn Monroesta, Elvis Presleystä ja kuningatar Elisabethista, otetuista valokuvista.

Vuonna 1984 muotilehti Vanity Fair pyysi Warholia luomaan Princestä muotokuvan, joka oli tarkoitus julkaista Princen uutta albumia käsittelevän artikkelin yhteydessä. Warholin tekemä silkkipainettu muotokuva perustui Goldsmithin vuonna 1981 ottamaan valokuvaan, jonka käyttöön Goldsmith oli myöntänyt rajoitetun lisenssin. Lisenssin perusteella Warholilla oli oikeus luoda yksi muotokuva Vanity Fairissa julkaistavaa artikkelia varten. Warhol teki alkuperäisen valokuvan pohjalta kuitenkin yhteensä 14 silkkipainokuvaa ja kaksi lyijykynäkuvitusta, joiden omistusoikeus siirtyi kuvataitelijan kuoltua Andy Warhol -säätiölle.

Vuonna 2016 Vanity Fairin emoyhtiö Conde Nast pyysi Warhol-säätiöltä lupaa käyttää uutta muotokuvaa Warholin Prince-kokoelmasta Princen muistoartikkelissa. Tällä kertaa Goldsmith ei saanut tunnustusta tai korvausta alkuperäisen valokuvan käytöstä. Goldsmithin mukaan se tuli tietoiseksi Warholin muista teoksista vasta vuonna 2016, kun Conde Nast julkaisi Princen muistoa kunnioittavan artikkelin. Kun Goldsmith ilmoitti, että uuden kuvan lisensointi loukkaa hänen tekijänoikeuksiaan, Warhol-säätiö nosti kanteen Goldsmithiä vastaan ja vaati tuomioistuinta vahvistamaan, ettei säätiö ollut loukannut Goldsmithin tekijänoikeuksia. Joka tapauksessa valokuvan käyttö oli Warhol-säätiön mukaan sallittua fair use -periaatteen nojalla.

Vuonna 2019 New Yorkin tuomioistuin ratkaisi osapuolten välisen tekijänoikeuskiistan Andy Warhol -säätiön hyväksi ja totesi, että Warholilla oli oikeus käyttää Goldsmithin valokuvaa fair use -käytännön nojalla. Yhdysvaltojen valitustuomioistuin päätyi päinvastaiseen lopputulokseen, jonka seurauksena Warhol-säätiö valitti Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen.

Korkeimman oikeuden ratkaisussa oli kyse siitä, täyttyikö fair use -periaatteen ensimmäinen arviointikriteeri koskien teoksen käyttötapaa ja -tarkoitusta. Ensimmäisen arviointikriteerin mukaan alkuperäisen teoksen käyttö voi olla sallittua, jos myöhempi teos eroaa käyttötarkoitukseltaan ja -tavaltaan alkuperäisestä teoksesta. Sallittuina käyttötarkoituksina on vakiintuneesti pidetty muun muassa alkuperäisen teoksen käyttöä kritiikissä, opetuksessa ja parodiassa.

Edelleen korkein oikeus totesi, ettei fair use -periaate sovellu lähtökohtaisesti sellaisiin tilanteisiin, joissa vertailtavia teoksia käytetään samaan tai samankaltaiseen tarkoitukseen. Toisin sanoen muunnelma, joka korvaa alkuperäisen teoksen sisällöltään ja käyttötarkoitukseltaan, todennäköisesti loukkaa tekijänoikeuksia. Esillä olevassa asiassa korkein oikeus totesi, että Warholin ja Goldsmithin teoksia on käytetty samaan tarkoitukseen eli kuvaamaan Princeä lehtiartikkeleissa. Koska teosten käyttö on ollut luonteeltaan kaupallista, korkein oikeus katsoi, etteivät erot teosten välillä olleet siinä määrin riittäviä, että alkuperäisen teoksen käyttö olisi ollut sallittua fair use -periaatteen nojalla.

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan täältä. Koko ratkaisu on luettavissa täältä.

Kuva: Unsplash, Steve Johnson

Kirjoittajat

Share: