Startupin tarina

2/2017
Kirja-arvio
19.6.2017
(Kuva: Alma Talent)
Arvioitava kirja: Tuomas Honkinen, Antti Innanen, Jaakko Lindgren, Jukka Pello, Johanna Rantanen, Kyösti Siltala ja Sara Tuomala: Startup-juridiikan käsikirja, 2016 Alma Talent, 176 + 60 s. ISBN: 978-952-14-2919-4.

Dottir asianajotoimiston asiantuntijat ovat laittaneet kynät laulamaan ja kirjoittaneet ensimmäisen suomenkielisen juridiikkaoppaan startup-yrityksien avuksi.

Tällainen opas Suomen markkinoilta on puuttunut. Kirjaan on koottu startup-yritysten elinkaari perustamisesta exitiin. Kirjasta löytyy neuvoja niin rahoituksen hakemisesta, työsopimuksista, aineettomista oikeuksista kuin tietosuojastakin. Startup-juridiikan käsikirja on oiva opas siihen, mitä pitäisi tietää yritystä perustettaessa. Kaikkea se ei tietenkään kerro, mutta antaa hyvän kokonaiskuvan aloittavan yrityksen juridisista kiemuroista. Varsinkin erilaiset esimerkkisopimukset kirjan lopussa ovat taatusti kirjan hyödyllisintä antia.

Ilahduttavaa oli aineettomista oikeuksista kertova pitkä luku, jossa korostettiin immateriaalioikeuksien merkitystä rahoituksen saamisen ja bisneksen teon edellytyksenä. Lisäksi kirja korosti tarinan merkitystä nykybisneksessä. Yritystarinaa ei Suomessa (vielä) mielletä kovinkaan merkittävänä kilpailutekijänä, mutta muualla maailmassa sen puuttuminen voi olla jopa este rahoituksen saamiselle. Yritystarinan vaikuttavuutta soisi korostettavan myös alan koulutuksissa ja muissa teoksissa huomattavasti enemmän.

Startup-juridiikan käsikirja on selkokielinen ja hyvin jäsennetty teos, joka sopii myös juridiikkaan perehtymättömille. Jokaisen luvun lopusta löytyy erinomainen tiivistys luvun tärkeimmistä pointeista, jonka avulla luvun sisältö on helppo palauttaa mieleen.

Kirja oli helppolukuinen, joskin joiltain osalta jopa hyvin kevyttä luettavaa. Esimerkiksi rahoitusta käsittelevässä luvussa olisi ollut varmasti tarpeellista kertoa mistä rahoitusta on mahdollista hakea ja millaisia toimenpiteitä sen saamiseksi tulee tehdä. Erilaiset lyhenteet kerrotaan tekstin seassa hienosti, mutta asiaan perehtymätön varmasti kaipaisi kirjaan myös sanasto-osioita.

Summa summarum: Erinomainen apu aloittavalle yritykselle. Jatko-osaa tuskin kannattaa suunnitella, ettei yritysjuridiikkaan keskittyneiltä lainharjoittajilta lopu leipä.

Auri Vainio

 

Share: