Valtioiden nimet halutaan suojata väärinkäytöltä – WIPOn pysyvän komitean kokouksessa Genevessä

(IPRinfo 4/2010)

Maailman henkisen omaisuuden järjestön (WIPO) päämajassa Genevessä järjestettiin 30.6.-2.7.2010 tavaramerkkejä, malleja ja maantieteellisiä alkuperämerkintöjä käsittelevän pysyvän komitean (Standing Committee on the Law of Trademarks, Industrial Designs and Geographical Indications, SCT) 23. kokous.

Islannin tulivuorenpurkauksen aiheuttaman tuhkapilven takia kokous oli siirretty huhtikuusta keskikesään, ja nyt paikalle olivat päässeet useimpien WIPOn jäsenvaltioiden sekä monien tarkkailijaorganisaatioiden edustajat.

WIPOn pysyvät komiteat ovat asiantuntijoista koostuvia ad hoc -komiteoita. Ne perustetaan yleiskokouksen päätöksellä tiettyä tarkoitusta varten, kuten määrittämään uusien immateriaalioikeudellisten sopimusten tarpeellisuutta tai sisältöä.
Kun pysyvä komitea katsoo luonnostelemansa sopimuksen valmiiksi hyväksymistä varten, se pyytää yleiskokousta kutsumaan koolle diplomaattikokouksen. Tämä jäsenvaltioiden korkean tason tapaaminen kokoontuu ainoastaan viimeistelemään uutta sopimusta koskevat neuvottelut.

Jäsenvaltioissa selvitetty mallioikeutta
Kokouksessa käsiteltiin mallioikeuden harmonisointia, dokumenttia tavaramerkkien rekisteröinnin esteistä, kollektiivisten ja sertifikaattimerkkien rekisteröintiin liittyviä kysymyksiä sekä jäsenvaltioiden tavaramerkkilainsäädäntöä kartoittavaa kyselylomaketta.

WIPOn sihteeristön laatimien asiakirjojen ja kyselylomakkeiden avulla SCT:ssä on selvitetty malleja koskevaa lainsäädäntöä ja käytäntöjä jäsenvaltioissa. Kokouksessa käsiteltiin laeista ja käytännöistä löytyviä yhteisiä piirteitä, joiden pohjalta voitaisiin mahdollisesti laatia kansainvälinen mallioikeussopimus. Tarkoituksena on yhtenäistää rekisteröintimenettelyjä, jotta kansainvälinen rekisteröinti olisi tulevaisuudessa helpompaa, nopeampaa ja halvempaa.

Kaikille tai lähes kaikille yhteisiä käytäntöjä ei löytynyt, mutta sihteeristö pyrki raportissaan hahmottamaan yleisiä trendejä. Kokouksessa monet näistä kyseenalaistettiin. Jäsenvaltioiden edustajat eivät olleet vielä valmiita pyytämään yleiskokousta kutsumaan diplomaattikokous koolle sopimuksen hyväksymistä varten kaksivuotiskaudella 2012-2013.

Harmonisointityö voi päättyä sopimuksen sijasta myös ei-sitovaan asiakirjaan, joka jäsenvaltioiden on yleensä helpompi hyväksyä. Mallioikeuden harmonisointipyrkimyksiä päätettiin jatkaa tulevissa SCT:n kokoontumisissa.

Vertailuasiakirja tavaramerkkien rekisteröimisestä tulossa
Tavaramerkkioikeudessa komitean työ alkoi olla valmis kaikentyyppisten merkkien rekisteröintiesteiden sekä kollektiivisten ja sertifikaattimerkkien rekisteröintiin liittyvien teknisten ja prosessuaalisten näkökohtien osalta. Jäsenvaltioiden lainsäädäntöjen ja käytäntöjen yhteisiä piirteitä oli jo selvitetty niin pitkälle, että yhteenvedot tuloksista päätettiin julkistaa vertailuasiakirjoina (reference document) pienten muutosten jälkeen.

Vertailuasiakirjoilla pyritään auttamaan tavaramerkin hakijoita kertomalla eri maiden käytännöistä ja antamalla esimerkkejä tulkinnoista. Niitä ei kuitenkaan ole tarkoitettu sitoviksi asiakirjoiksi.

Valtioiden nimien suojaamista kartoitetaan
Kesällä 2009 pidetyssä kokouksessa SCT oli pyytänyt WIPOn sihteeristöä laatimaan kyselylomakkeen, jolla selvitettäisiin, miten valtioiden nimiä eri jäsenvaltioissa suojataan tavaramerkkikäytöltä ja -rekisteröinniltä. Kyselylomaketta muokattiin nyt toisen kerran saatujen kommenttien perusteella.

Barbadosin edustajat painottivat valtioiden nimien suojan merkitystä. He pitivät immateriaalioikeuksien suojaa erittäin tärkeänä pienten, turismista riippuvaisten valtioiden talouksille. Edustajien mukaan Barbados on kärsinyt vahinkoa nimensä ja maineensa oikeudettomasta hyödyntämisestä.

Kyselydokumenttiin ehdotettiin useista lausuntokierroksista huolimatta edelleen paljon muutoksia. Puheenjohtaja Adil El Malikin (Marokko) yrityksistä huolimatta kaikki eivät olleet valmiita ottamaan kyselyä käyttöön ilman, että olisivat nähneet muokatun asiakirjan vielä ennen sen lähettämistä jäsenvaltioille.

Puheenjohtaja ei pitänyt tarkistuksen venyttämistä seuraavaan SCT-kokoukseen enää mahdollisena ja tarkoituksenmukaisena. Sihteeristö lupasikin tehdä muutokset samana päivänä ja jakaa muokatun lomakkeen osallistujille tarkistettavaksi seuraavana aamuna ennen istunnon alkua – kolmelle kielelle käännettynä.

Kyselylomake hyväksyttiin muokatussa muodossa ja lähetettiin jäsenvaltioille. Vastausaikaa on syyskuun 15. päivään 2010 asti. Aiheen käsittelyä jatketaan seuraavassa SCT:n kokouksessa sihteeristön laatiman yhteenvedon pohjalta.

Tavaramerkit internetissä tarkastelun kohteeksi
Kokouksessa saatiin kaksi tavaramerkkejä koskevaa asiakirjaa julkaisuvalmiiksi ja siten pois asialistalta. Puheenjohtajan ehdotuksesta SCT otti seuraavaksi käsiteltäväksi aiheeksi tavaramerkkien käytön internetissä. Työskentelyn lähtökohdaksi WIPOn sihteeristö laatii seuraavaan kokoukseen taustadokumentin, jossa referoidaan tähänastista kehitystä. Tavaramerkit ja internet on aiheena laaja, ja se työllistänee SCT:n pitkäksi aikaa.

SCT keskusteli myös maantieteellisten alkuperämerkintöjen ottamisesta jälleen asialistalle. Jotkut delegaatiot vastustivat ajatusta ajan puutteen vuoksi. Ne halusivat toistaiseksi keskittyä mallioikeuteen, valtioiden nimien suojaamiseen ja tavaramerkkien käyttöön internetissä. Asiaan päätettiin palata seuraavassa kokouksessa.

USA:n edustajat huomauttivat, että patenttien rekisteröinnissä käytössä olevaa etusijadokumenttien digitaalisen saannin palvelua (Digital Access Service for Priority Documents, DAS) voitaisiin laajentaa mallien ja tavaramerkkien rekisteröintiin. Ajatus sai kannatusta, ja sihteeristö selvittää asiaa seuraavaan kokoukseen mennessä.

Kokouspäivät olivat yllättävän lyhyitä, koska monet käsiteltävät asiat olivat loppusuoralla. Vaikutusta saattoi olla myös Geneven kauniilla säällä ja jalkapallon MM-kisoilla. Seuraavan kokouksen alustavaksi ajankohdaksi ilmoitettiin 1.-5.11.2010, jolloin komitealla pitäisi olla asian – ja sään – puolesta enemmän tehtävää.

Joni Hatanmaa
Oik. yo, Turun yliopisto

Leena Saastamoinen
Oik. yo, Helsingin yliopisto

Kirjoittajat olivat harjoittelijoina IPR University Centerissä kesällä 2010. He osallistuivat kokoukseen ELSA Internationalin (The European Law Students’ Association) lähettämän tarkkailijadelegaation jäseninä.

Kaikki WIPOn Standing Committee -kokousten dokumentit ovat julkisia, ja ne löytyvät WIPOn kotisivulta. SCT/23:n asiakirjat ovat osoitteessa:
http://www.wipo.int/meetings/en/details.jsp?meeting_id=19685

Share: