Vaihtoehtoja patentoinnille

(IPRinfo 2/2008)

Arvosteltu teos: Uma Suthersanen, Graham Dutfield, Kit Coey Chow (editors): Innovation Without Patents – Harnessing the Creative Spirit in a Diverse World. Edward Elgal Publishing Limited 2007, 206 p, ISBN 978 1 84542 959 1

Patentti ei ole ainoa suojamuoto keksinnöille eikä aina edes paras. Maailmalla on monta tapaa myöntää patentin kaltaista suojaa. Asiaan kiinnitettiin huomiota Singaporessa vuonna 2003 perustetussa IPacademyssa, jonka johtajan, professori Gerald Dworkinin aloitteesta käynnistettiin kansainvälinen tutkimusprojekti. Tulokset ovat nyt luettavissa.

Kirja jakaantuu kolmeen osaan: ensin käsitellään innovaatiota yleisemmin, toisessa osassa esitellään eri maissa toteutettuja innovaatioiden suojamekanismeja ja kolmannessa ovat suositukset. Kirjan tarkoituksena on antaa vaihtoehtoja kehitysmaiden kehittyville innovaatio- ja IP-järjestelmille.

Lähtökohtana on innovaatioiden ja kehityksen suhteen tarkastelu. Yhtenä kiinnostavana kysymyksenasetteluna on, edellyttääkö innovointiin opettelu imitointia. Jatkokysymyksinä ovat, kuinka vapaata imitoinnin tulisi olla, ja voiko se itsessään olla luovaa. Näiden pohdintojen jälkeen kirjassa keskitytään tarkastelemaan kansainvälisesti olemassa olevia erilaisia hyödyllisyysmallioikeusjärjestelmiä (utility model, innovation patent, petty patent).

Kirjassa on ansiokas läpileikkaus vähän käsitellystä hyödyllisyysmallijärjestelmästä. Se osoittaa, että patentoitavuustason alapuolelle jääviä keksintöjä suojataan yllättävän monessa maassa yllättävän monella tavalla. Tarkemmin on esitelty kansallisten selvitysten pohjalta Singaporen, Australian, Japanin ja Etelä-Korean sekä Kiinan ja Taiwanin järjestelmiä. ASEAN- ja Latinalaisen Amerikan valtioiden järjestelmät on myös esitelty yleisesti.

Hyödyllisyysmallin käyttöön ottaminen kehitysmaissa edellyttää perusteellista arviota järjestelmän hyödyistä ja haitoista. Mikäli maa päätyy säätämään pikkukeksintöjen suojaksi lain, löytyy kirjasta eväät sen sisällön arviointiin.

Kirja tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman immateriaalioikeuksien käyttämiseen räätälöidysti kunkin maan kehitysasteen mukaan. Samalla se lisää käytännön tietoutta pikkukeksintöjen suojaamisesta eri maissa.

Marja-Leena Mansala
Pääsihteeri
IPR University Center

Share: