Tutkimusta Turussa

(IPRinfo 1/2007)

Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa on tehty suunnattua immateriaalioikeustutkimusta vuodesta 1994 alkaen. Tutkimuksen käynnistämisestä kunnia kuuluu professori Ari Saarnilehdolle. Hän on vastannut sekä koko hankkeen että yksittäisten tutkijoiden rahoituksen järjestämisestä. Jotkut tutkijoista ovat lisäksi voineet nauttia Suomen Akatemian myöntämää rahoitusta.

Teollisoikeudellisen projektin tuloksena on tähän mennessä valmistunut yksi väitöskirja, Katariina Sorvarin vuonna 2005 ilmestynyt Vastuu tekijänoikeudenloukkauksesta erityisesti tietoverkkoympäristössä.

Tutkielmia ja lisensiaatintöitä viime vuosina kiitettävästi
IPR-aiheisia pro gradu -töitä on kymmenen viimeksi kuluneen vuoden aikana syntynyt kymmeniä, osa IPR University Centerin koordinoimien syventävien opintojen projektien kautta. Niissä on ollut mukana opiskelijoita Turun ja Helsingin yliopistoista ja Hankenilta. Immateriaalioikeutta koskevia graduja ovat Turussa ohjanneet mm. dosentti Tuula Ämmälä, professori Ari Saarnilehto, professori Jukka Mähönen ja professori Seppo Villa.

Lisensiaatintöitä on valmistunut vuodesta 1996 tähän päivään asti kuusi. Katariina Sorvari käsitteli työssään tekijänoikeudellista reprodusointioikeutta tietoverkkoympäristössä, Jari Välimäki patentin tuoman yksinoikeuden esteitä ja Mikko Amper lääkkeiden lisäsuojajärjestelmää ja patenttioikeudellista suojaa.

2000-luvun lisensiaatintöistä Juha Turusen työ käsitteli immateriaalioikeuksien filosofiaa ja, Lasse Aarolan työ tekijänoikeutta ja teknologista neutraliteettia. Ulla-Maija Myllyn lisensiaatintyön aiheena olivat tietokoneohjelmien rajapintojen oikeudellinen suoja ja yhteentoimivuus, ja hän jatkaa samasta aihepiiristä väitöskirjaksi INNOCENT-tutkijakoulussa.
Projektia alkuvuosina vaivannut henkilöiden vaihtuvuus on muuttunut sitoutuneisuudeksi. Nykyiset tutkijat ovat kansainvälisesti suuntautuneita: heitä on ollut tutkijavaihdossa mm. Japanissa ja Yhdysvalloissa. Itse olin viime vuonna Firenzessä, Euroopan yliopistoinstituutissa EUI:ssa. Useimmat tutkijoista ovat suorittaneet oikeustieteen kandidaatin tutkinnon lisäksi LL.M-tutkinnon jossakin ulkomaisessa yliopistossa.

Väitöskirjoja vireillä, valmistumista odotellaan lähivuosina
Tutkimusta ei synnytetä hetkessä eikä tyhjästä. Toistakymmentä vuotta sitten alkanut panostaminen immateriaalioikeuteen alkaa nyt tuottaa akateemista satoa. Sorvarin toissavuotisen väitöskirjan seuraksi odotetaan lähivuosina useita tohtorinpapereita.

Tuomas Myllyn väitöstyön aiheena on immateriaalioikeuden ja kilpailuoikeuden suhde tietoyhteiskunnassa. Fokuksena on erityisesti moderniin viestintäympäristöön liittyvät tekijänoikeudet ja patentit sekä niiden hyväksikäytön suhde määräävän markkina-aseman väärinkäyttökieltoon. Tutkimus kohdistuu EU-tasoon kattaen myös aiheen kansainvälisoikeudelliset kytkennät.

Omana tutkimusaiheenani ovat patenttipoolit, joita tarkastelen kilpailun kannalta. Tutkimuksen lähtökohtana on, että kilpailuoikeuden tulisi huomioida paremmin patenttipoolien erityispiirteet. Tutkimus kohdistuu EU-tason lisäksi USA:han.
Katja Weckström tutkii Euroopan unionin tavaramerkkioikeutta kontekstuaalisella otteella. Keskeistä kysymyksenasettelussa on, milloin toisen tavaramerkin käyttö on sallittua, ja milloin tavaramerkin haltijalla on oikeus kieltää toista käyttämästä tavaramerkkiä huomiota herättävästi. Tutkimuksen tarkoituksena on luoda Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen oikeuskäytännöstä johdetuista periaatteista käytännön ratkaisumalli.

INNOCENT-tutkijakoulun viidestä tohtorinkoulutettavasta kaksi on Suomesta ja kumpikin Turun yliopistosta. Ulla-Maija Myllyn tutkimusaiheena on ongelmakeskeinen vertaileva tutkimus (EU ja USA) tietokoneohjelmien rajapintojen oikeudellisesta suojasta. Tutkimuksessa analysoidaan, millaisen suojan tekijänoikeus, patentti, tekniset suojakeinot, yritysalaisuus ja sopimukset antavat tietokoneohjelmien rajapinnoille. Anu Pitkäsen tutkimusaiheena ovat tavaramerkkioikeuden, tekijänoikeuden ja mallioikeuden suojan päällekkäisyydet.

Väittelyt ja seminaarit antaneet potkua tutkimukseen
Väitöskirjojen teemat ovat haasteellisia, sillä aiheet käsittelevät oikeudenalojen rajapintoja ja tyypillisesti kilpailua. Kilpailua koskevien näkökohtien huomioiminen laventaa tarkastelua ja suhteellistaa perinteisesti melko absoluuttisina pidettyjä immateriaalioikeuksia.

Turun yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta on pitänyt immateriaalioikeuksia yhtenä tutkimuksen painopistealueista. Siksi tiedekunta perusti pari vuotta sitten immateriaalioikeuksien yliassistentuurin, jota hoitamaan valittiin Katariina Sorvari. Kun lisäksi Tuomas Mylly hoitaa siviilioikeuden yliassistentuuria, IPR-painotus on tiedekunnassa vahva.

Tiedekunnalla on arvostettu julkaisusarja Teollisoikeudellisia kirjoituksia, joka ilmestyy noin kerran vuodessa. Uusin teos, jo seitsemäs osa, ilmestyi 2006. Kussakin kirjassa on julkaistu tutkijoiden ja lahjakkaimpien opiskelijoiden immateriaalioikeudellisia kirjoituksia.

Tutkijaryhmässä on aina käyty paljon keskusteluja. Erilaisia näkökulmia ja positioita on ehdottomasti pidettävä projektin suurena rikkautena. Tutkijoilla on riittänyt virtaa keskinäisen väittelyn ja sparraamisen lisäksi myös seminaarien järjestämiseen.

Tutkijoiden tapana on nimittäin ollut järjestää vuosittain seminaari, johon on kutsuttu mielenkiintoisia puhuja Suomesta ja ulkomailta. Viimeksi seminaarin teemana oli ”owning intellectual property,” ja tilaisuudessa olivat puhujina Ulf Petrusson, Alf Rehn, Juha Karhu ja Nari Lee.

Tänä vuonna tämä kaikille avoin seminaari järjestetään 24. toukokuuta Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa, ja sen teemana on viestintä ja innovaatiot. Tilaisuudessa ovat puhujina mm. professorit Elizabeth Powers ja Reijo Miettinen. Tietoa seminaarista julkaistaan myöhemmin tiedekunnan kotisivulla.

Kaiken kaikkiaan voidaan todeta, että Turun yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta tarjoaa oivallisen ympäristön väitöskirjan tekemiselle.

Jarkko Vuorinen
OTK, LL.M, VT

————————————-
Immateriaalioikeutta koskevat lisensiaatintyöt Turun yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta:

Amper, Mikko:Lääkkeiden lisäsuojatodistusjärjestelmä ja patenttioikeudellinen suoja. Turku, 1996. 149 lehteä.
Välimäki, Jari: Patentin tuoman yksinoikeuden juridiset ja tosiasialliset esteet ja rajoitukset. Turku, 1997. 116 lehteä
Rajala, Katariina: Tekijänoikeudellisesta reprodusointioikeudesta erityisesti tietoverkkoympäristössä. Turku, 1997. 130 lehteä. [Toim.huom.: myöhemmin Katariina Sorvari]Turunen, Juha: On the acceptability and justification of intellectual property. Turku, 2004. X + 118 lehteä.
Aarola, Lasse: (tutkimusta ei ole vielä saatettu tietokantaan)
Mylly, Ulla-Maija: Tietokoneohjelmien rajapintojen oikeudellinen suoja ja yhteentoimivuus. Turku, Turun yliopisto , 2006, 22 s. + 3 artikkelia [n. 100 s.]

Share: