Tulevaisuusvisioita Maltan auringon alla

(IPRinfo 4/2010)

IPR2030-juhlaseminaari huipentui ilotulitukseen.
IPR University Centerin 10-vuotisen olemassaolon kunniaksi järjestettiin juhlaseminaari Maltalla 10. – 13.6.2010. Järjestelyt alkoivat syksyllä 2009 ja jatkuivat kiivaina matkaan asti. Järjestelyistä kantoi päävastuun instituutin viestintäsihteeri Karoliina Korte, joka alla kuvaa matkan ulkoimmateriaalioikeudellisia puitteita. Sisältöosat kokosi Marja-Leena Mansala.

Instituutin kymmenen elonvuoden aikana immateriaalioikeuksien hyödyntämismahdollisuudet ovat moninkertaistuneet. Juhlavuoden kunniaksi pidetyssä seminaarissa luotiin katsaus tulevaisuuteen: mitkä alat ovat tärkeitä vuonna 2030, ja miten immateriaalioikeuksien kehitys tukee niitä.

Yliopistojen roolista patenttien tulevaisuudennäkymiin
Seminaarin puheenvuorot aloitti professori Ulf Petrusson aiheenaan Open Platforms and Open Innovation. Hänen mukaansa yliopistot muodostavat tulevaisuudessa entistä enemmän tiedon ja osaamisen keskittymän (knowledge platform).
Yliopistojen tehtävä on muuttunut kasvattajasta yhteiskunnan tietomarkkinoiden rakentajaksi. Hänen mukaansa lähes kaikki yliopistojen toiminta liittyy henkiseen pääomaan. Avoimuus edellyttää rakenteen hallintaa.

Professori Kalle Määttä pohti Patent: incentive to invention or investment tool-esityksessään, onko patentti kimmoke keksimiseen vai sijoitustyökalu. Käsiteltyään erilaisia tapoja hyödyntää patentteja, kuten lisensointi, käyttäminen vakuutena, patenttioikeudenkäynteihin liittyvät vakuutukset, patenttien lahjoittaminen, hän päätyi toteamaan, että akilleenkantapäänä on patenttien arvon määrittäminen luotettavasti.

Professori Tine Sommer on tutkinut ympäristökysymyksiä ja niihin liittyviä immateriaalioikeuksia. Hän peräänkuulutti IPR and Environment -esityksessään patenttijärjestelmän tasapainottamista, jolloin tulisi ottaa huomioon kehittyneiden maiden ja kehitysmaiden erilaiset tarpeet.

Doha-päätös lisäsi yksityisten yritysten ja viranomaisten kumppanuutta. Hän väläytti yhtenä ympäristön kannalta mahdollisena ratkaisuna ympäristöä vahingoittavan teknologian patentointikieltoa.

Director, IP legal Eeva Hakoranta pohdiskeli esityksessään Future of the Patent System patenttijärjestelmien tulevaisuutta ja patenttien merkitystä liiketoiminnassa. Patentteja koskevassa keskustelussa puhutaan siitä, mitä voidaan patentoida. Painopistettä ehkä kannattaisi siirtää sen pohtimiseen, miten patenttia voidaan käyttää.

Ainoa takaisku ensimmäisen päivän seminaariohjelmassa oli median tulevaisuutta valottamaan tarkoitetun Mikael Jungnerin viime hetken poisjäänti. Median tulevaisuutta koskeva keskustelu käytiin tämän aihepiirin viimeaikaisten visioiden ja ajatusten pohjalta, jotka olin eri lähteistä kerännyt.

Toisena seminaaripäivänä osanottajat ja luennoitsijat pohtivat työryhmissä immateriaalioikeusjärjestelmän tulevaisuutta: minkälainen järjestelmä on tai sen tulisi olla vuonna 2030?

Keskustelun pohjusti professori Niklas Bruunin esitys Preconditions of the Development of the IPR System. IPR-järjestelmän mahdollisuuksia ja tulevaisuutta analysoitiin sekä Googlen kirjojen digitointia koskevan sopimuksen valossa kahden tuomioistuinratkaisun pohjalta. Nämä olivat ruotsalainen Pirate Bay ja yhdysvaltalainen Myriad Genetics.

Seminaaripäivät olivat täyttä työtä, mutta tunnelma pysyi leppoisana. Seminaari tarjosi harvinaisen mahdollisuuden vapaaseen ajatustenvaihtoon hyvinkin eri lähtökohdista tulevien osanottajien kesken.

Ilotulitus Niken, Marja-Leenan ja instituutin kunniaksi
Matkamme Maltalle alkoi riemukkaan aikaisin Helsinki-Vantaan lentokentältä torstaina klo 5:30. Aikaisesta herätyksestä huolimatta kaikki siirtyivät reippain mielin koneeseen kohti Frankfurtia ja siitä edelleen jatkolennolla Maltalle. Välilaskun aikana seuraamme liittyi professori Tine Sommer Aarhus Business Schoolista Tanskasta. Göteborgilainen professori Ulf Petrusson tuli perille vähän myöhemmin.

Ensimmäisen päivän ohjelmassa oli kiertoajelu Maltan saarella. Vaikka saari ei ole koolla pilattu, hektinen liikenne ja ahtaat kadut tekevät matkanteosta hidasta. Maltan busseissa ovet ovat muuten väärällä puolella!

Saari hurmaa välimerellisellä kauneudellaan ja keskiaikaisella arkkitehtuurillaan. Pienissä kalastajakylissä aika tuntuu pysähtyneen. Vilkkaat turistikohteet, kuten Sliema, puolestaan tarjoavat vilkasta menoa ja shoppailumahdollisuuksia joka makuun. Ensimmäisen päivän päätteeksi nautimme upean bbq-illallisen hotellimme yksityisravintolassa meren äärellä.
Rantakallioon lyövien aaltojen ääni, meren tuoksu ja paahtava auringonpaiste herättivät kaikki aistit heti aamusta. Uima-altaan reunalla nautitun runsaan buffet-aamiaisen jälkeen oli aika aloittaa IPR2030-seminaari.

Aamu- ja iltapäiväsessioiden väliin jäi sentään aikaa viettää siestaa uima-altaan reunalla tai kiertelemällä saarta omatoimisesti. Iltaohjelmaksi monet valitsivat hotellin aulabaarin, missä saattoi seurata juuri alkaneita jalkapallon MM-kisoja.

Lauantain seminaarin jälkeen oli vielä aikaa hioa viimeiset rusketukset kuntoon tai kierrellä tuliaisostoksilla ennen illan kohokohtaa, IPR2030-illallista Maltan keskiaikaisessa pääkaupungissa Mdinassa.

Päivällinen oli hieno päätös seminaarille, mutta myös syntymäpäiväillallinen Marja-Leenan ja Niken 60-vuotispäivien kunniaksi. Ilotulitusten saattelemana bussi vei meidän Mdinan pääportille, josta siirryimme nauttimaan samppanjaa kaupungin muurille. Näkymät kantoivat yli saaren, ja ilta-aurinko väritti maiseman taulumaiseksi teokseksi. Illallista siivittävät lukuisat puheet ja lahjojen vaihdot.

Sunnuntaina edessä oli enää kotimatka. Hyvästelimme hyvin mielin meitä kuninkaallisesti kohdelleen Radisson SAS -hotellin henkilökunnan ja palasimme sateiseen Suomeen. Reissu oli kaikin puolin onnistunut. Jatkoa seuraa, malta odottaa.

Karoliina Korte
Viestintäsihteeri
IPR University Center

Marja-Leena Mansala
Pääsihteeri
IPR University Center

Share: