Tiukkaa tekstiä kilpailun ja immateriaalioikeuksien suhteista

(IPRinfo 1/2007)

Arvosteltu teos: Gustavo Ghidini: Intellectual Property and Competition Law. The Innovation Nexus (Edward Elgar, 2006).

Gustavo Ghidinin kirja perustuu italiankielisen, vuonna 2001 ilmestyneen alkuperäisteoksen käännökseen. Samalla kirjan sisältöä on muokattu ja uudistettu huomattavasti. Kirjassa käsitellään patentti-, tekijän- ja tavaramerkkioikeutta kilpailun kannalta sekä kilpailuoikeuden soveltamista immateriaalioikeuksiin.

Kaikki tämä on mahdutettu 118 tekstisivuun. Herää kysymys: voidaanko tuossa sivumäärässä saada näin laajasta ongelmakentästä mitään irti?

Voidaan. Kirja on mielestäni antoisinta luettavaa tästä aihepiiristä pitkästä aikaa. Jos sitä verrataan saman julkaisijan samaa aihepiiriä käsitteleviin aiempiin teoksiin, Ghidinin kirja herättää eniten ajatuksia, mutta onnistuu samalla myös olemaan käytännönläheinen. Dina Kallayn ”The Law and Economics of Antitrust and Intellectual Property – An Austrian Approach” (2004) on sinänsä kurinalaisesti toteutettu, teoreettisesti kiintoisa ja elegantti tutkimus, mutta lopulta käteen ei jää paljoa muuta kuin liuta kysymysmerkkejä.

Francois Lévéquen ja Howard Shelanskin toimittama ”Antitrust, Patents and Copyright – EU and US Perspectives” (2005) puolestaan sisältää muutamia helmiä, mutta on epätasainen, eikä toimitettuna artikkelikokoelmana mitenkään sykähdyttävä.

Selkeästi tutkimuksellinen teos
Mikä Ghidinin kirjasta sitten tekee hyvän? Se ei ensinnäkään pyri toteuttamaan monia tavoitteita, vaan on selkeästi tutkimuksellinen. Se ei ole oppikirja eikä käsikirja, vaan siinä on perusteltuja ja asiantuntevia mielipiteitä. Se ei ole kuitenkaan opinnäytemäinen lukeneisuuden osoitus (viitteitä on minimaalisesti) eikä kovin teoreettinen, vaan syvällistä asioiden ja niiden välisten yhteyksien hallintaa osoittava teos.

Kirja pyrkii kiinnittymään eurooppalaisen immateriaalioikeuden tiettyihin yleisen tason ilmiöihin, mikä on erityisesti patenttioikeuden osalta kiintoisaa. Kaikesta ei tietenkään tarvitse olla samaa mieltä Ghidinin kanssa. Hän esimerkiksi näkee, päinvastoin kuin monet muut, tekijänoikeuden ongelmallisempana kilpailun kannalta kuin patenttioikeuden.

Kirjan takakannessa todetaan kohderyhmä: pitkällä olevat opiskelijat ja tutkijat, joille kirjaa markkinoidaan ”stimuloivana vaihtoehtona aihepiirin tavanomaisille tulkinnoille ”. Tämä on valitettavaa. Ghidinin ajatuksissa on nimittäin paljonkin järkeä.
Stimuloivaa onkin ehkä kritiikki sinänsä, joka on eurooppalaisessa immateriaali- ja kilpailuoikeudellisessa kirjoittelussa vielä paljon vähäisempää ja yksipuolisempaa kuin esimeriksi yhdysvaltalaisessa keskustelussa, mistä Ghidini onkin lainannut Jerome H. Reichmanin kirjoittamaan kirjan esipuheen.

Ghidini edustaa teoreettisilta lähtökohdiltaan kuitenkin melko perinteistä ordoliberalismia ryyditettynä itävaltalaisella innovaatiotaloustieteellä. Kirjan voi siis huoletta lukea myös ”tavanomaisia tulkintoja” toistaiseksi lukemaan rajoittunut ilman vaaraa siitä, että aamukahvi läikkyy lukiessa pöydälle.

Tuomas Mylly
Yksityisoikeuden yliassistentti
Turun yliopisto

Share: