Tiiliskivi tavaramerkeistä

(IPRinfo 1/2006)

Arvosteltu teos: Christopher Morcom, Ashley Roughton, James Graham, Simon Malynicz: The Modern Law of Trade Marks. 2nd edition. LexisNexis Butterworths 2005.

Tiiliskivimäinen teos sisältää yli 1500 sivua. Varsinainen tekstiosio on kuitenkin ”vain” 806 sivua. Helppo nakki!
Asiantuntevien brittikirjoittajien lähtökohta on luonnollisesti heidän omassa kansallisessa oikeudessaan. Britannian tavaramerkkilakia muutettiin radikaalisti vuonna 1994 tavaramerkkidirektiivin implementoinnin yhteydessä. Yhteinen EU-oikeus tekee tästä mittavasta tavaramerkkikirjasta kuitenkin käyttökelpoisen myös suomalaisille tavaramerkki-ihmisille.

Kirjan alkuosassa tarkastellaan Yhdistyneen kuningaskunnan kansallista järjestelmää yksityiskohtaisesti. Omissa kappaleissaan käsitellään esimerkiksi tavaramerkin rekisteröintikelpoisuutta, konfliktia aikaisempien oikeuksien kanssa, tavaramerkkioikeuden menettämistä ja oikaisua, tunnettuja merkkejä ja passing off -oppia. Myös internet ja maantieteelliset alkuperämerkinnät ovat saaneet omat kappaleensa.

Teoksessa käsitellään perusteellisesti myös sekä kansallinen prosessi (tosin ohittaen Pohjois-Irlannin ja Skotlannin järjestelmät) että Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen ja ensimmäisen asteen tuomioistuimen menettely. Myös tuoteväärennöksiä koskeva rajakontrollimenettely käsitellään sekä kotimaiselta että EU:n kannalta.

Kirjassa on kattavat osiot Madridin pöytäkirjan mukaisesta rekisteröintijärjestelmästä sekä myös TRIPs-sopimuksesta.
Yhteisötavaramerkkijärjestelmä käsitellään samalla seikkaperäisyydellä kuin kansallinen järjestelmä. Kirja toimiikin perusteellisena käsikirjana yhteisötavaramerkkiä koskevissa asioissa.

Kirjan suurimpana antina suomalaiselle lukijalle ovatkin kansainväliseen rekisteröintijärjestelmään ja yhteisötavaramerkkiin liittyvät osiot. Modern Law of Trade Marks toimii oppaana erityisesti käytännön tavaramerkkiasiamiehen tai -asianajajan työssä.

Marja-Leena Mansala
Pääsihteeri
IPR University Center

Share: