Tiesitkö että…

(IPRinfo 5/2011)

…Suomen kirjastoista lainattavista teoksista maksetaan Pohjoismaiden pienintä lainauskorvausta?

Lainausmäärien perusteella maksettavia korvauksia on Suomessa tilitetty kirjailijoille vuodesta 2010 lähtien, ja määrärahoja tähän on varattu vuosittain noin kolme miljoonaa euroa.
Lainauskorvausta maksetaan ainoastaan yleisistä kirjastoista lainattavista teoksista (noin 100 miljoonaa lainaa vuodessa) eli opetus- ja tutkimuskirjastojen noin 20 miljoonaa vuosittaista lainaa jäävät korvausten ulkopuolelle. Kun kirjailijan teosta on lainattu 10 000 kertaa, korvauksia kertyy noin 350 euron verran. Tekijänoikeudellista lainauskorvausta ei pidä sekoittaa kirjastoapurahaan, joka on harkinnanvaraista tukea.

Lainauskorvaus perustuu vuonna 1992 annettuun vuokraus- ja lainausdirektiiviin (92/100/ETY, kodifioitu 2006/115/EY), jossa edellytetään tekijän oikeutta kohtuulliseen korvaukseen teostensa lainaamisesta. Jos kohtuullista korvausta ei pystytä takaamaan, tekijällä on mahdollisuus kieltää lainaaminen. Euroopan komissio antoi Suomelle virallisen huomautuksen vuonna 2004 tällaisen korvausjärjestelmän puuttumisesta, ja vuonna 2007 korvausjärjestelyn mahdollistava muutos tuli lainsäädännöllisesti voimaan.

Kirjallisuuden alan tekijänoikeusjärjestö Sanasto lanseerasi lokakuussa Kirja elää -kampanjan, jonka tarkoituksena on nostaa lainauskorvauksiin varattuja määrärahoja vähintään 10 miljoonaan euroon sekä saada opetus- ja tutkimustoimintaa palvelevat kirjastot mukaan lainauskorvausten piiriin.

http://www.kirjaelää.fi/

…jos olet aikonut patentoida Yhdysvalloissa lumiukon rakentamiseen tarkoitetun apuvälineen, niin olet myöhässä?

USA:n patentti- ja tavaramerkkivirasto (USPTO) myönsi 6. syyskuuta 2011 patentin numerolla 8,011,991 komponentille, jonka avulla helpotetaan lumiukon- tai -akan rakentamista (Apparatus for Facilitating the Construction of a Snow Man/Woman).

Patentin saaja, Ignacio Marc Asperas, on aina pitänyt erittäin suurten lumiukkojen rakentamisesta, mutta ilman apuvoimia sellaisen aikaansaaminen on vuosien saatossa osoittautunut vaikeaksi. Lumipallojen suurentuessa myös niiden paino nousee ja pallojen nostaminen vaatii voimia. Täydellisen lumiukon rakentamista hankaloittaa myös se, ettei palloista tule koskaan täysin pyöreitä. Kaikkeen tähän tympääntyneenä Asperas alkoi kehittää ratkaisua täydellisten lumiukkojen rakentamista vaivanneisiin teknisiin ongelmiin.

Tarkempia tietoja löytyy patentin numerolla USPTO:n verkkosivuilta: http://www.uspto.gov

Share: