Tiesitkö että…

(IPRinfo 5/2008)

…eduskunta hyväksyi lääkevaihdon laajentamisen? Eduskunta hyväksyi 18.11.2008 lakiesityksen lääkevaihdon laajentamisesta (HE 100/2008). Muutoksen tavoitteena on hillitä valtion lääkekorvausmenojen kasvua ottamalla käyttöön viitehintajärjestelmä ja laajentamalla lääkevaihtoa. Laajennus merkitsee, että lääkevaihdon ulkopuolelle ei enää rajata analogiamenetelmäpatentilla suojattuja lääkevalmisteita, joista viimeisten patenttisuoja-aika päättyy 2015.
Ulkoasiain- ja talousvaliokunta varoittivat mahdollisista kauppa- ja innovaatiopoliittisista haittavaikutuksista, jos ehdotus hyväksyttäisiin sellaisenaan. Sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti kuitenkin HE:n esityksen hyväksymistä muuttamattomana. Asiakirjat ovat löydettävissä eduskunnan verkkosivustolla www.eduskunta.fi.

Laki sairausvakuutuslain muuttamisesta 802/2008
Laki lääkelain muuttamisesta 803/2008
(HE 100/2008):
http://www.finlex.fi/fi/laki/

…kansallisen IPR-strategian ohjausryhmä on saanut työnsä päätökseen? Sen raportti julkaistaan vuodenvaihteessa 2008-2009. Tehokkaan ja toimivan IPR-toimintaympäristön saavuttamiseksi on kiteytetty viisi tavoitetta: kokonaisvaltaisen osaamisen lisääminen kaikilla tasoilla; säädösten ja muiden normien selkeys ja johdonmukaisuus sekä informoinnin parantaminen; IPR-markkinoiden toimivuuden turvaaminen; oikeuksien hallinnoinnin tehokkuus sekä strategian asema ja toimivuus Suomen tavoitteiden pohjana kansainvälisessä ja EU:n immateriaalioikeuspolitiikassa.

Konkreettiset toimenpide-ehdotukset esitellään varsinaisessa strategiassa, joka annetaan valtioneuvoston periaatepäätöksenä alkuvuonna 2009.

Share: