Tiesitkö että…

(IPRinfo 4/2009)

…Iso-Britannian parlamentin ylähuoneen yli 600-vuotinen rooli maan korkeimpana valitustuomioistuimena on päättynyt? Heinäkuun lopussa “Law Lords”, 12 pätevää ja kokenutta tuomaria, antoivat viimeiset ratkaisunsa parlamentin lordeina. He siirtyvät lokakuun alussa aloittavan Yhdistyneen kuningaskunnan korkeimman oikeuden jäseniksi. Jäädessään sieltä eläkkeelle heillä on mahdollisuus palata ylähuoneeseen, mutta myöhemmillä korkeimman oikeuden tuomareilla tällaista kytkentää ei enää ole.
Korkeimpaan oikeuteen voi valittaa koko Yhdistyneen kuningaskunnan siviilioikeudellisten ratkaisujen oikeuskysymyksestä. Lisäksi se toimii muutoksenhakuelimenä Englannin, Walesin ja Pohjois-Irlannin rikostuomioissa. Skotlannin korkeimpana rikostuomioistuimena jatkaa edelleen High Court of Justiciary.

The Supreme Court of the United Kingdom; verkkosivut:
http://www.supremecourt.gov.uk

… hollantilainen taiteilija “Tinkebell” julkaisi toukokuussa 2009 puhelinluettelon paksuisen kirjan, joka sisälsi hänen saamaansa vihapostia? Hän surmasi 2004 (tiettävästi sairaan) kissansa, nylki sen ja teki nahasta pikkulaukun. Kuvat tästä prosessista hän julkaisi verkossa ja sai valtavasti raivostunutta palautetta, lähinnä sähköpostitse.
Taitelija ryhtyi toverinsa kanssa selvittämään, keitä lähettäjät olivat. He kokosivat aineiston Internetistä esimerkiksi MySpace-, YouTube- ja muilta sivuilta, jonne kuka tahansa voi päästä. Kirjaan otettiin vihapostin tekstit ja kaikki lähettäjästä löytynyt tieto linkkeineen ja kuvineen. Kustantaja kieltäytyi viime hetkellä julkaisemasta teosta yksityisyydensuojan ja tekijänoikeuksien loukkaussyytteiden pelossa. Taiteilijat julkaisivat kirjan omakustanteena. Kanteita ei tiettävästi ole toistaiseksi nostettu.

“Dearest Tinkebell” -kirjan julkaisemisen ovat uutisoineet monet verkkolähteet. Ks. esim hollantilaislehden NRC Handelsblatt uutisartikkeli “Artist publishes hate mail received after killing her cat”
15 May 2009 (Changed: 2 June 2009)
http://www.nrc.nl/international/Features/article2243400.ece/Artist_publishes_hate_mail_received_after_killing_her_cat