Tiesitkö että…

(IPRinfo 3-2012)

…Armi Ratian kunniaksi lyödään juhlaraha? Hänen syntymästään tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Heinäkuussa 1912 syntynyt Marimekon perustaja loi peräänantamattomalla työllään ja visiollaan suomalaisen tekstiili- ja vaatetusalan kirkkaan tähden, joka edelleen määrittelee modernia suomalaisuutta.

Valtiovarainministeriön päätöksellä lyödään 40 000 kappaletta hopeista 10 euron nimellisarvoista juhlarahaa, jota voi ostaa Suomen Rahapajan verkkosivuilta 4. kesäkuuta alkaen. Juhlarahan tunnuspuolelle tulee taiteilija Kari Markkasen muotokuva Armi Ratiasta ja teksti Armi Ratia 1912-1979.

Arvopuolella on kuvattu Maija Isolan suunnittelemia Unikko-kukkia, joista Marimekko nykyäänkin tunnetaan maailmalla. Kuosi on onnistunut jopa niin hyvin, että sitä ovat muutamia vuosia sitten päätyneet käyttämään luvatta tuotteissaan myös eräs italialainen muotitalo ja tunnettu yhdysvaltalainen alusvaatemerkki.

…kopioiden yksityinenkin maahantuonti voi olla rangaistavaa? Tanskan meri- ja kauppaoikeus velvoitti maaliskuussa 2012 vastaajan suorittamaan Rolex SA:lle hyvitystä ja vahingonkorvausta niin sanotussa fake Rolex-tapauksessa.

Vastaaja oli kiistänyt tilanneensa Kiinasta kolme kellokopiota, mutta ei voinut osoittaa, ettei maksua ollut tehty hänen luottokortiltaan tai pankistaan. Tuomioistuimen mukaan kellojen lukumäärä viittasi maahantuonnin tapahtuneen kaupallista tarkoitusta varten, joten Rolexilla oli oikeus kohtuulliseen hyvitykseen sen tavaramerkin oikeudettomasta käytöstä.

Pop-sensaatio Lady Gaga sai puolestaan osakseen paheksuntaa twiitattuaan: ”I just landed in Bangkok baby! Ready for 50,000 screaming Thai monsters. I wanna get lost in a lady market and buy fake Rolex.” Thaimaan viranomaiset esittivät paheksuntansa artistia kohtaan ja USA:n lähetystölle osoittamassaan tiedonannossa katsoivat, että tämän tulisi olla vastuullisempi lausunnoissaan.

Thaimaa puolestaan on päässyt osaksi USA:n laatimaa immateriaalioikeuksien loukkauksiin kohdistuvaa raporttia US Trade Representative’s 2012 special 301 report, a study on global IP violations. Raportissa toivotaan Thaimaalta suurempia ponnistuksia laajalti levinneen tekijänoikeus ja tavaramerkkiloukkausten estämiseksi.