Tiesitkö että…

……Tutkimuseettiselle neuvottelukunnalle (TENK) kanneltiin vuonna 2010 seitsemästä hyvän tieteellisen käytännön (HTK) loukkausepäilystä. Vain yhdessä tapauksessa todettiin luvatonta lainaamista eli plagiointia koskeva vilppi. Kyseisessä tapauksessa yliopistolliseen opinnäytetyöhön oli kopioitu osia ammattikorkeakoulun opinnäytetyöstä.
Tieteelliseen tutkimukseen liittyviä eettisiä kysymyksiä ja tutkimusetiikan edistämistä varten perustettiin neuvottelukunta vuonna 1991. Opetus- ja kulttuuriministeriö nimeää neuvottelukunnan jäsenet kolmivuotiskaudeksi.
Huhtikuun 2011 loppuun mennessä 91 kotimaista tutkimusorganisaatiota on sitoutunut noudattamaan TENK:n ohjeistusta hyvästä tieteellisestä käytännöstä ja loukkausten käsittelemisestä.
www.tenk.fi

…tekijänoikeudet James Joycen tuotantoon EU:n alueella vanhenevat 1.1.2012? Kirjailijan kuolemasta on tänä vuonna tullut kuluneeksi 70 vuotta, ja tarkasti Joycen tuotannosta huolehtinut perikunta on alkanut jo löysentää otettaan kirjallisesta perinnöstä.
Muun muassa laulaja Kate Bush on odottanut vuodesta 1989 lähtien perikunnan lupaa käyttää Joycen Odysseuksen (eng. Ulysses) Molly Bloomin yksinpuhelua laulussaan. Tänä vuonna lupa viimein heltisi. Kanadassa ja Australiassa teosten suoja-aika on päättynyt jo aiemmin.

Asiasta iloitsevat James Joyce -tutkijat ja muut ihailijat Euroopassa, mutta Yhdysvalloissa suoja-aika on 95 vuotta ja tilanne muutenkin hieman monimutkaisempi. Ohion osavaltion yliopiston sivuille on kerätty kattava tietopaketti Joycen tuotantoon liittyvistä tekijänoikeuskysymyksistä. Sieltä kannatta käydä tarkistamassa miten menetellä, jos kirjailijan tuotannon hyödyntäminen muissa maanosissa kiinnostaa.
https://joycefoundation.osu.edu/joyce-copyright

Share: