Tiesitkö että…

(IPRinfo 1/2012)

…tiedonvälittämisen pyhyyteen uskova Kopimism-liike (Det Missionerande Kopimistiska Samfundet) hyväksyttiin ennen joulua uskonnolliseksi järjestöksi Ruotsissa? Tällä hetkellä liikkeen päätoimipaikka on Uppsalassa, ja johtajana toimii 20-vuotias filosofian opiskelija.

Kopimism-liikkeen keskeisenä oppina on informaation kopioimisen ja levittämisen eettinen oikeutus, sillä tieto on pyhää ja kopioiminen on yksi yhteisön sakramenteista. Toisten henkilöiden tuottaman tiedon kopioiminen ja hyödyntäminen on liikkeen oppien mukaan kunnianosoitus, ei tuomittava teko.

Liikkeen pyhät symbolit ovat perusnäppäimistöstä tutut pikakomennot Ctrl-C (kopioi) + Ctrl-V (liitä) sekä K-kirjaimella varustettu pyramidi. Yhteisöllä on johtajan lisäksi omia saarnamiehiä (opar).

Kopimism-liikkeen www-sivujen mukaan rekisteröityneitä jäseniä oli tammikuussa 2012 yli 4000 ja tarkoituksena on laajentaa toimintaa kaikille mantereille.

…Martin Luther King Juniorin pitämistä puheista useimpien tekijänoikeudet on rekisteröity? Ihmisoikeusaktivistina tunnettu saarnamies piti kuuluisimman puheensa “I have a dream…” elokuussa 1963. Tekijänoikeuden rekisteröintiä haettiin syyskuussa, ja ensimmäinen syyte tekijänoikeusloukkauksesta kyseisen puheen osalta nostettiin saman vuoden lokakuussa. King voitti jutun.

Oikeudenkäynti ei ole jäänyt ainoaksi, sillä perikunta on seurannut puheiden käyttöä erittäin aktiivisesti. Sopimusneuvottelut perillisten kanssa ja korkeahkot korvausmaksut aiheuttavat edelleen päänvaivaa niin mediayrityksille kuin tutkijoillekin.