Tiesitkö, että…

…Ateneumissa kävi vuonna 2012 kaikkiaan 479 000 ihmistä? Se on enemmän kuin koskaan aiemmin. Kiasmassa vieraili vain reilut 182 000 kävijää eli yhtä paljon kuin edellisenä vuonna. Eniten kävijöitä Ateneumiin veti Helene Schjerfbeckin näyttely. Sen näki liki 231 000 vierailijaa, ja se oli museon kaikkien aikojen kolmanneksi suosituin Picasson ja Edelfeltin näyttelyiden jälkeen. Ateneumin edellinen kävijäennätys on vuodelta 2009, jolloin siellä vieraili lähes 382 000 ihmistä katsomassa muun muassa Picasson taidetta.

 

…piirakkakin voi olla teos? Näin ainakin Kainuussa, jossa täytettyjä, ohueen taikinakuoreen leivottuja piirakoita kutsutaan nimellä ”teos”. Ja jos kyseessä on useamman piirakan leipominen, ollaan valmistamassa teostoja. Esimerkiksi suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) vuonna 2008 saanut ”Kainuun rönttönen” on teos.

Tuote voi saada SMM:n, kun sen tuotanto, jalostus tai käsittely tapahtuu tietyllä maantieteellisellä alueella, ja nämä vaiheet ovat yhteydessä tuotteen laatuun, maineeseen tai muihin ominaisuuksiin. Kainuun rönttösen erityislaatu muihin teoksiin verrattaessa on sen täyte, joka valmistetaan keitetystä perunasta, ruisjauhosta ja puolukasta.

Rönttösten valmistajan tuotantopaikan on sijaittava Kainuussa ja valmistusmenetelmä on kuvattu yksityiskohtaisesti EU:n virallisen lehden ilmoituksessa: 2008/C 74, s. 72.

Share: