Thaimaassa kampanja piraattituotteita vastaan

(IPRinfo 2/2003)

Thaimaan viranomaiset aloittivat keväällä kampanjan maassa rehottavan piraattiteollisuuden ja -kaupan saamiseksi kuriin. Arvostelijoiden mukaan kampanja on lähinnä kosmeettinen. Näyttävien poliisi-iskujen alla piraattituotteet katosivat hyllyiltä kuin taikaiskusta.

Thaimaan kauppakeskukset ja ostoskadut ovat tulvillaan erilaisia merkkituotteiden kopioita: cd- ja dvd-levyjä, pelejä, vaatteita, aurinkolaseja, kelloja, kenkiä ja jopa puhelimia kaupitellaan täysin avoimesti. Torikaupan ulkopuolella oikeat osoitteet tunteva ostaja voi hankkia esimerkiksi laittoman satelliittivastaanottimen televisioonsa.

Bangkokin keskustassa sijaitseva muutaman Itäkeskuksen kokoinen MBK-tavaratalo on häkellyttävä kokemus. Kauppaa käydään noin tuhannessa pikkuliikkeessä, eikä ostajalla ole mitään keinoa tietää, onko tavara aitoa vai väärennettyä.
Normaali järki tosin sanoo, että melkein kaikki kauppatavara on kotoisin piraattitehtaista. Saman havainnon voi tehdä Pantip Plaza -tavaratalossa, jossa myydään tietokoneita, ohjelmia ja pelejä. Vapun tienoilla poliisi teki MBK:iin, Plantip Plazaan ja muihin piraattikaupan keskuksiin näyttävät ratsiat, joita oli rummutettu mediassa etukäteen kuoliniskuna piraattikaupalle.

Tulos oli laiha: tavaratalojen hyllyiltä löytyi lähes pelkästään laillista merkkitavaraa.

Tämän kirjoittaja kävi MBK:ssa huhtikuun lopussa, ja silloin piraattikauppa pyöri täydellä teholla. Kauppiaiden toteuttama suursiivous on ollut niin tehokas, että on helppo uskoa väärennösten palanneen viranomaisten poistuttua hyllyille aivan yhtä vauhdikkaasti.

Yhdysvallat uhkaa vastatoimilla

Keväinen piratismin vastainen kampanja on tulosta ennen kaikkea Yhdysvaltain painostuksesta. Washington on ottanut Thaimaan tarkkailulistalle, jolle joutuviin maihin uhataan soveltaa kauppa- ja kilpailulainsäädännön ns. Super 301 -pykälää. Sen avulla USA:n kauppakumppaneita voidaan rangaista mm. tuontitulleja nostamalla ja erilaisia etuoikeuksia karsimalla.
Amerikkalaisten uhkavaatimus koskee etenkin erilaisten optisten levyjen (mm. cd- ja dvd-levyt) kauppaa. Thaimaata vaaditaan säätämään ja toimeenpanemaan tehokas näitä levyjä koskeva laki vielä tämän vuoden aikana.

International Intellectual Property Alliance:n (IIPA) mukaan vakavimmat ongelmat koskevat elokuvien, musiikin ja kirjojen kauppaa, joiden osalta piraattimyynti on jo tuhonnut maan lailliset markkinat. IIPA:n arvion mukaan Thaimaassa myytävistä musiikkilevyistä 70 prosenttia ja dvd-elokuvista 40 prosenttia on väärennöksiä. Laillisille valmistajille tästä aiheutui viime vuonna noin 160 miljoonan dollarin vahinko, IIPA laskee.

Risto Paananen

Lähteet: Bangkok Post, The Nation, Department of Intellectual Property in Thailand.