Testattua IPR-osaamista tarvitaan. Pääkirjoitus

LehtiarkistoIPRinfo_5-2011 Pääkirjoitus 26.1.2012

(IPRinfo 5/2011)

Teollisoikeusasioita hoitavien asiamiesten erityisosaaminen käy ilmi heidän käyttämistään nimikkeistä: patenttiasiamies, tavaramerkkiasiamies, mallioikeusasiamies. Eurooppapatenttiasiamies-nimikettä käyttävät eurooppalaisen patenttitutkinnon (European qualification examination, EQE) suorittaneet patenttiasiamiehet.

Asiamiesten toiminta on monipuolistunut oikeuksien rekisteröintien hoitamisesta yritysten kokonaisvaltaiseen immateriaalioikeuksia koskevaan neuvontaan. Asiamiesten täytyy hallita immateriaalioikeudet kokonaisuutena riippumatta siitä, mikä on heidän osaamisensa pääalue.

Teollisoikeuksien parissa työskentelevien peruskoulutuksen järjestäminen ja ammatillisen osaamisen nostaminen on alusta asti ollut eräänä IPR University Centerin toiminnan tavoitteena. Ajatus teollisasiamiestutkinnosta ja siihen liittyvän koulutuksen toteuttamisesta on myös ollut jatkuvasti esillä. Siitä ovat olleet kiinnostuneita sekä patentti- ja tavaramerkkiasiamiehet että yritykset.

Vuonna 2003 asetettu Teollisoikeudellisen asiamiesjärjestelmän kehittämistyöryhmä (TASKE) oli ensimmäinen askel Suomeen luotavaan kansalliseen teollisoikeusasiamiesjärjestelmään rekistereineen. Työryhmä esitti, että järjestelmään sisältyisi tutkinto, jolla testattaisiin osaamista koko kansallisesta immateriaalioikeusjärjestelmästä. Tutkinnon läpäisseet ja tietyn kokemuksen saavuttaneet asiamiehet merkittäisiin julkiseen rekisteriin, jonka avulla yritykset voisivat varmistua käyttämiensä asiamiesten ammattiosaamisesta.

Teollisoikeusasiamiestutkinnon aikaansaamisen eräänä tärkeänä sivutavoitteena on ollut patenttiasiamiestoiminnassa esiin tullut tarve suojata asiamiehen ja asiakkaan välistä luottamuksellista tietojenvaihtoa.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) pyysi kesällä 2011 lausuntoa luonnoksesta laiksi patenttiasiamiehistä. Luonnoksessa oli supistettu asiamiestutkinnon ja -rekisterin soveltamisala vain patenttiasiamiehiin. Tämä aiheutti tyrmistystä hanketta seuranneiden ja sitä ajaneiden keskuudessa. Yrityksen ja patenttiasiamiehen luottamuksellinen suhde jää puolitiehen, mikäli luottamussuhde ei koske kaikkia yritysten kanssa työskenteleviä asiamiehiä. Yritysten kannalta immateriaalioikeusasiat ovat kokonaisuus, josta on voitava keskustella luottamuksellisesti kaikkien asiamiesten kanssa.

Aineettomia oikeuksia koskevaa valtioneuvoston periaatepäätöstä (valtioneuvoston päätös 26.3.2009, IPR-strategia) valmisteltaessa selvitettiin yritysten tiedon tasoa immateriaalioikeuksista. Samassa yhteydessä kartoitettiin myös immateriaalioikeuksien osuutta kaikessa koulutuksessa. Tulokset vahvistivat jo aikaisemmin tiedossa olleen tosiasian, että yritysten tietoisuus niistä oli heikkoa ja koulutustarjonta vähäistä.

TEMin muistiossa on kokonaan sivuutettu teollisoikeusasiamiesjärjestelmään liitetyt päätavoitteet: asiamiesten osaamisen lisääminen ja ammattikunnan aseman täsmentäminen. Varsinkin pk-yritykset tarvitsevat avukseen ammattitaitoisen asiamieskunnan, jonka osaaminen on puolueettomasti testattu. Asian ei pitäisi kaatua myöskään valtion huonoon taloudelliseen tilanteeseen. Asiamiestutkinnon ja -rekisterin kustantaisivat asiamiehet itse.

Marja-Leena Mansala
Pääsihteeri
IPR University Center

Share: