Teollisoikeudet rahoittajalle hyvä renki mutta huono isäntä

(IPRinfo 1/2007)

Rahoittaminen on taitolaji. Rahoittajan on osattava lukea heikkoja signaaleja, otettava riskejä oikeissa paikoissa, löydettävä tulevaisuuden osaajat ja kyettävä auttamaan heitä menestymään jatkuvasti muuttuvilla, globaaleilla markkinoilla. Vain harvat riskisijoitukset maksavat itsensä takaisin.

Tulevaisuuden ennustaminen ja riskeihin varautuminen on niin vaikeaa. Teollisoikeudet ovat yksi ratkaisu: patentit, tavaramerkit ja muut teollisoikeudet ovat rahoittajalle tehokas työkalu sekä ennen sijoituspäätöstä että sen jälkeen.
Rahoittajat tutustuvat huolellisesti kohdeyritykseen ennen sijoituspäätöstä. He analysoivat sijoituskohteen juridista ja taloudellista tilannetta, kaupallista potentiaalia, kilpailutilannetta sekä johdon kykyjä ja taustoja. Teollisoikeudet ovat valitettavan harvoin agendalla. Rahoittajat tyytyvät tarkastelemaan tilannetta yleisellä tasolla listaamalla yrityksen olemassa olevat teollisoikeudet tutustumatta niiden sisältöön ja mahdolliseen arvoon relevanteilla markkinoilla.

Lakaisemalla teollisoikeuksien analysoiminen maton alle rahoittaja tekee karhunpalveluksen sekä omalle toiminnalleen että sijoituskohteelle. Huolellinen teollisoikeustilanteen selvitys antaa paljon tietoa paitsi yrityksen kilpailuympäristöstä, myös tuotekehityspanosten suuntaamisen vaihtoehdoista.

Kilpailijan patentit arvioitava
Aloittelevilla yrityksillä ei yleensä ole teollisoikeussalkkua. Salkun puuttuminen ei kuitenkaan saa olla sijoituspäätöksen este, sillä kilpailijoiden hallussa olevat teollisoikeudet ovat kokonaisuuden kannalta oleellisempia. Kun markkinoilla olevat patentit ja patenttihakemukset on huolellisesti analysoitu, rahoittaja voi tehdä sijoituspäätöksen oleellisesti pienemmällä riskillä.
Teollisoikeussalkun rakentaminen on pitkäjänteistä työtä, joten siihen on ryhdyttävä heti yrityksen alkutaipaleella.

Patentoitavat ideat syntyvät tuotekehityksen osana. On suuri vaara, että ideat joko julkistuvat tai joku muu patentoi ne, jos suojaamista lykätään tarpeettomasti. Tuotekehityksen tuloksena syntyvien tuotteiden ja palvelujen on myös erotuttava markkinoilla riittävän vahvalla tavaramerkillä identifioidakseen tuotteiden ja palveluiden alkuperän.

Suojatut ideat ovat osa yrityksen varallisuutta
Suojaamattomat ideat ovat poisheitettyä omaisuutta. Suojattuna ne siirtyvät osaksi yrityksen varallisuutta. Teollisoikeudet eivät kuitenkaan ole kiinteästi sidoksissa yrityksen tuotteisiin tai liiketoimintaan. Jos yritys ajautuu konkurssiin, teollisoikeudet voivat olla ainoa varallisuus, josta rahoittajan on mahdollisuus saada takaisin sijoittamaansa pääomaa.

Tuotekehityksen menestystä voidaan mitata osittain teollisoikeuksien kautta. Mitä enemmän ja arvokkaampaa teollisoikeutta yritys tuottaa jokaista investoitua euroa vastaan, sitä paremmin organisaatio menestyy. Teollisoikeuksien avulla mitattu menestys voidaan myös kytkeä yrityksen johdon ja työntekijöiden kannustinjärjestelmään.

Viisiportainen teollisoikeusasteikko
Mahdollisen sijoituskohteen teollisoikeustilanne voidaan sijoittaa viisiportaiselle asteikolle. Sen alapäässä ovat yritykset, jotka suhtautuvat teollisoikeuksiin välinpitämättömästi. Tunnusomaista niille on ajattelu, että ”emme tee mitään kovin ihmeellistä” tai ”olemme niin fiksuja, etteivät muut voi älytä tehdä tätä samaa” tai ”meillä on niin hyvä tuote, ettei se tarvitse mitään suojaa”. Kaikki tämän tapaiset selitykset ovat yhtä järjettömiä.

Seuraavan tason muodostavat yritykset, jotka ovat heränneet tai heräämässä ymmärtämään teollisoikeuksien taloudellisen merkityksen. Nämä yritykset käynnistävät sisäisiä prosesseja suojattavien ideoiden tunnistamiseksi. Tämä on yrityksen toiminnassa tärkeä muutos, koska se luo pohjan teollisoikeuksien synnyttämiselle. Ideoiden prosessoiminen on hyödyllistä toimintaa myös yrityksen strategian, tuotekehityksen ja liiketoiminnan kehittämiselle.

Patenttihakemus on valtaus
Kun parhaat ideat on tunnistettu ja kun tuotetta tai palvelua kehitetään, yritys hakee suojaa esim. patentti- ja tavaramerkkihakemuksilla. Tämä on aineettoman pääoman näkökulmasta kriittisen tärkeä askel. Jättämällä teollisoikeushakemuksen yritys tekee valtauksen. Nyt sillä on globaalissa immateriaalioikeuskentässä oma alue, jota se voi puolustaa ja josta se voi taistella.

Tässä vaiheessa ei ole kuitenkaan vielä selvää, saako yritys pitää valtauksensa vai kuuluuko siitä osia muille. Ilman valtausta yritys jää kuitenkin armotta ilman oikeuksia hyödyntää yksinoikeudella kehittämäänsä teknologiaa.

Yritys saavuttaa seuraavan tason, kun viranomaisten myöntämä patentti, tavaramerkki tai muu teollisoikeus virallistaa valtauksen. Yrityksellä on laissa määritelty määräaikainen yksinoikeus patenttihakemuksessa kuvattuun teknologiaan. Yksinoikeusaikana yrityksellä on oikeus kieltää muita käyttämästä suojattua teknologiaa. Yrityksellä on siten virtuaalinen monopoli, ja se voi haastaa patenttia tai tavaramerkkiä rikkovat kilpailijat oikeuteen ja vaatia rikkomuksesta korvausta.
Yritys voi myös saada lisätuloja lisensoimalla suojattua teollisoikeuttaan toisille markkina-alueille tai sovellusalueille. Kattava teollisoikeussalkku luo yritykselle uskottavuutta ja vaikuttavuutta markkinoilla ja helpottaa siten hyvien yhteistyökumppaneiden löytämistä.

Ylimmällä tikkaalla riskit hyvin hallinnassa
Ylimmällä tasolla ovat yritykset, jotka hyödyntävät teollisoikeuksia laajasti liiketoiminnassaan. Ne suojaavat aktiivisesti tuotekehityksessä syntyvät ideat ja tuotteensa erottamiskykyisin tavaramerkein, monitoroivat kilpailijoiden patentti- ja tavaramerkkisalkkuja, myyvät tai lisensoivat tarpeettomia oikeuksiaan muille ja puolustavat aggressiivisesti omia oikeuksiaan. Tällainen toiminta on tyypillistä monikansallisille pörssiyhtiöille.

Teollisoikeudet ovat rahoittajalle riskinhallinnan työkalu. Mitä korkeammalla tasolla yrityksen teollisoikeustilanne on, sitä pienempi on rahoittajan riski. Sijoittaessaan alimmalla tasolla olevaan yritykseen rahoittaja joutuu joko ottamaan paljon riskiä tai teettämään itse selvityksiä teollisoikeustilanteesta. Ymmärrys yrityksen liiketoiminnan mahdollisuuksista, haasteista ja esteistä kasvaa taso tasolta.

Asteikon korkeimmalla tasolla riskit ovat hyvin hallinnassa. Täydellistä varmuutta teollisoikeuksien pätevyydestä on silti mahdotonta saavuttaa. Vaikka yritys olisi tehnyt kaiken inhimillisesti mahdollisen suojatakseen itsensä, tuotteensa ja liiketoimintansa, aina on mahdollista, että jostain löytyy yrityksen teollisoikeustilannetta vahingoittavaa tietoa. Tieto voi olla ennen patenttihakemuksen jättämistä julkaistu tieteellinen julkaisu, joka on kirjoitettu esimerkiksi unkarin kielellä. Julkaisussa saatetaan kuvata patentin suojaama keksintö, jolloin keksintö menettää uutuutensa ja patentti on helposti kumottavissa.

Tuomioistuimella viimeinen sananvalta
Viranomaisten resurssit ovat rajalliset, eivätkä he voi löytää kaikkia julkaisuja. Oikeudet mitataan lopulta tuomioistuimessa. Tästä syystä yritys ei voi jättää kohtaloaan yhden kortin varaan. Patenttisuojaa on kehitettävä jatkuvasti tuotekehityksen rinnalla, eikä teollisoikeussuojaus koskaan tule valmiiksi aivan kuten tuotteetkaan eivät pysy muuttumattomina.

Sijoituksensa jälkeen rahoittaja yleensä johtaa yrityksen toimintaa hallituksesta käsin. Hallitus onkin avainasemassa teollisoikeusasioiden hoidossa. Sen on vaadittava johdolta jatkuvaa raportointia sekä omien että kilpailijoiden teollisoikeuksien kehittymisestä, aivan kuten kaikista yrityksen kannalta keskeisistä toiminnoista. Hallituksen on myös asetettava yrityksen teollisoikeustoiminnalle mielekäs tavoitetaso.

Teollisoikeuksien arvo konkretisoituu rahoittajalle yleensä joko teknologian myynnin, lisensoinnin, yrityskaupan tai loukkaustapauksen yhteydessä. Kun sijoituskohdetta ollaan myymässä tai listaamassa pörssiin, teollisoikeudet ovat konkreettista omaisuutta, jota voidaan käyttää yrityksen arvon perustelussa.

Patenttikiistat ovat numeropeliä. Kiistatapauksissa päädytään vertaamaan osapuolten salkkuja, koska samalla toimialalla kilpailevat yritykset usein rikkovat toistensa patentteja. Jos molemmilla on suunnilleen yhtä vahvat patenttisalkut, yritykset päätyvät ristiinlisensoimaan toistensa teknologiat. Jos toisella osapuolella on selvästi vaatimattomampi salkku tai ei salkkua ollenkaan, tilanne voi olla toinen.

Heikomman osapuolen on yleensä hyväksyttävä vahvemman asettamat ehdot, tai kiista ratkaistaan tuomioistuimessa. Patenttikiistan häviäminen tietää aina kuluja rahoittajille. Pahimmassa tapauksessa yritys ajautuu konkurssiin ja koko sijoitettu pääoma menetetään.

Huonosti hoidetut teollisoikeudet ovat rahoittajan painajainen. Tilanne on absurdi: mitä paremmin sijoituskohde menestyy, sitä suuremmalla todennäköisyydellä sitä vastaan esitetään kanne patentin loukkauksesta.

Hyvin hoidettuina teollisoikeudet ovat rahoittajalle tehokas työkalu. Millään muulla tavalla ei yritys voi raivata itselleen omaa suojapiiriä markkinoilta ja suojautua tulevaisuuden kilpailun varalta. Patentit ja tavaramerkit ovat halpoja suhteessa niiden merkitykseen sekä hädän että menestyksen hetkellä. Rahoittajan kannattaa valjastaa teollisoikeudet menestyksen varmistamiseen ja sijoituksen turvaamiseen.

Erkki Heilakka
Johtaja
Iprbox Oy

Share: