Tarpeellinen perusteos Venäjän yritysoikeudesta

(IPRinfo 3/2010)

Vladimir Orlov: Venäjän yritysoikeus I. Lakimiesliiton kustannus 2010. 397s. ISBN 978-952-246-021-9

Naapuria ei aina Suomessa tunneta kovin hyvin. Tämä pätee myös Venäjän oikeusjärjestelmään ja lainsäädäntöön. Venäjällä yritystoimintaa koskeva lainsäädäntö on kerätty Siviilikoodeksiin, joka sisältää myös teollis- ja tekijänoikeutta koskevat säännökset.

Vladimir Orlov on asunut Suomessa 1970-luvulta alkaen ja opiskellut oikeustiedettä sekä entisessä Neuvostoliitossa että Suomessa. Tohtoriksi hän väitteli vuonna 1996 Suomessa. Orlov on – luonnollisesti – erikoistunut Venäjän oikeuteen, jota hän on opettanut Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Kirjassa käydään läpi Venäjän yritysoikeudellinen järjestelmä yleisesti ja käsitellään tarkemmin sopimusoikeutta, kilpailuoikeutta, insolvenssioikeutta, immateriaalioikeutta sekä ulkomaankaupan transaktioita.

Venäjä on liittynyt kaikkiin merkittäviin kansainvälisiin teollis- ja tekijänoikeutta koskeviin sopimuksiin. Peruslähtökohdiltaan venäläinen immateriaalioikeusjärjestelmä vastaa siten muun muassa suomalaista järjestelmää. Erojakin löytyy, mutta usein kysymys on erilaisesta terminologiasta.

Venäjän yritysoikeuden kehitys on lähtenyt liikkeelle 1990-luvulla, jolloin maassa alettiin rakentaa markkinataloutta. Tästä todennäköisesti johtuu, että sopimusoikeuden merkitys korostui, ja myös immateriaalioikeuksia koskeviin lakeihin sisällytettiin oikeuksien siirtoa koskevia sopimusoikeudellisia säännöksiä. Tämä lienee yksi merkittävimmistä poikkeuksista Suomen teollis- ja tekijänoikeutta koskevaan lainsäädäntöön.

Orlovin suomen kieli on hyvää, mutta sanavalinnoista kuultaa hänen äidinkielensä. Tämä tekee lukemisesta myös hauskan kokemuksen. Venäjän yritysoikeutta käsittelevä kirja on suomalaiselle lakimiehelle tarpeellinen perusteos aiheesta.

Marja-Leena Mansala
Pääsihteeri
IPR University Center

Share: